Szintet léptek a tünetők: sztrájkot hirdetett 130 izraeli vállalat

Az új izraeli kormány által előterjesztett reformokat ellenző csoportok közös bizottsága szerint drasztikus intézkedésekkel kell világossá tenni, hogy nem fogadják el „az igazságszolgáltatás elleni támadást”.

Több mint 130 hi-tech cég és vállalkozás fog sztrájkba lépni kedden, hogy tiltakozzon az izraeli igazságszolgáltatási rendszer megváltoztatására irányuló törvényjavaslat ellen – közölte vasárnap a kormányt ellenző szervezetek közös bizottsága.

„Több mint 130 vállalkozás és cég fog több órán át tartó sztrájkba lépni, figyelmeztetésként az izraeli kormánynak”

– áll a vegyes bizottság közleményében.

Azt is közölték, hogy csütörtökön a tüntetések további formái is várhatóak, és hamarosan további részleteket is nyilvánosságra hoznak.

Szombat estére Tel-Avivban a kormány elleni tömegtüntetést terveznek, miután az elmúlt három hétben hasonló tüntetéseket tartottak.

A bizottság nyilvánosságra hozta a 16 legjelentősebb csúcstechnológiai vállalat listáját, köztük a Wiz, az INX, a Cheq, a Luminescent és másokét.

„A diktatórikus puccs súlyosan károsítja a polgári jogokat, az izraeli gazdaságot és az élet minden területét” – közölte a bizottság. „Ezért drasztikus intézkedéseket kell hoznunk. A gazdasági költségek ellenére megtesszük ezt az első lépést, hogy világossá tegyük az izraeli kormány számára, hogy a rendszerváltás nem fog menni. Izrael Állam nem lesz diktatúra, mert nem fog működni, egyetlen napig sem, az izraeli gazdaság és az izraeli társadalom központi gerince nélkül”.

Orbán Viktor képe is feltűnt a tel-avivi tüntetéséken

Több mint százezren tüntettek az új Netanjahu-kormány ellen szombat este.