John Bolton: fontolgatom az elnökjelöltséget

John Bolton, Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, a CBS Newsnak azt mondta, hogy fontolgatja az elnökjelöltséget, de még nem jutott döntésre.

„Nagyon komolyan fontolóra vettem 2016-ban, de végül úgy döntöttem, hogy nem indulok. Ha idén megtenném, akkor komolyan venném, hogy ne egy >>egytémás jelölt<< legyek” – mondta.

Bolton hozzátette, hogy „nagyon zavarta”, amikor Trump azt mondta, hogy az alkotmányt fel kellene függeszteni, „hogy őt lehessen a 2020-as elnökválasztás győztesének nyilvánítani”.

„Ez olyan, mintha a kormány megdöntésére szólítana fel” – jelentette ki Bolton. „Csalódott voltam amiatt is, hogy nem elég republikánus utasította el kifejezetten azt az elképzelést, hogy fel lehet függeszteni az alkotmányt”. Bolton szerint ez a fajta gondolkodás elfogadhatatlan a Republikánus Pártban”.

Bolton úgy véli, hogy a Republikánus Pártnak „van tennivalója, hogy kijavítsa a Trump által okozott károkat, és egy bizonyos ponton valakinek nyíltan ki kell mondania, hogy ő nem konzervatív és nem republikánus.

Ő tisztán trumpista”

– jegyeze meg Bolton.

Meg akarták gyilkolni Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját

Merényletet terveztek John Bolton ellen.

Bolton 17 hónapig volt Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, mielőtt 2019 szeptemberében kirúgták.

Azóta Bolton kiadott egy 592 oldalas könyvet, amelyben többször támadta Trumpot, „kiszámíthatatlannak” és „ostobának” nevezve őt, és azt állítva, hogy „irracionálisan” és „bizarrul” viselkedett.

Az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Boltont a könyv megjelenése miatt, arra hivatkozva, hogy az titkos információkat tartalmaz, és hogy Bolton a könyv megírásával megsértette a titoktartási megállapodást. Egy szövetségi amerikai bíró azonban később úgy döntött, hogy Bolton kiadhatja a könyvet.

Trump a maga részéről úgy jellemezte Boltont, mint „az egyik legostobább kormányzati ember, akivel volt szerencsém együtt dolgozni”.

„Egy mogorva, unalmas és csendes fickó. Semmit sem tett hozzá a nemzetbiztonsághoz azon kívül, hogy ‘jé, menjünk háborúba’. Emellett illegálisan sok titkos információt adott ki. Egy igazi hülye!”

– tweetelte 2020 novemberében.

Eddig két jelölt dobta be indulását a republikánus jelölésért: Donald Trump és Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerdán tette hivatalossá jelöltségét.

Amerika köszöni szépen, de nem kér Trumpból és Bidenből 2024-ben

Az amerikaiak többsége elégedetlen vagy dühös lenne, ha bármelyikük megnyerné az elnökválasztást.