Meg akarták gyilkolni Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda legalább két tagja merényletet tervezett John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó ellen – írja a JNS.

Egy a Washington Examinernek nyilatkozó, az amerikai igazságügyi minisztériumban dolgozó tisztviselő szerint bizonyítékuk is van arra, hogy vádat emeljenek az irániak ellen. A Biden-kormányzat mégis állítólag vissza akarja tartani őket, hogy ne veszélyeztessék ezzel a Bécsben zajló, a 2015-ös atomalku felélesztéséről szóló nukleáris tárgyalásokat.

A forrás szerint az összeesküvés súlyossága miatt az irániakat azonnal nyilvánosan vád alá kellett volna helyezni.

A tervben állítólag az szerepelt, hogy egy bérgyilkost akartak felbérelni az Egyesült Államokban. A titkosszolgálatok és az FBI ezért megerősítette Bolton védelmét.

A forrás hozzátette, hogy a terv meghiúsításában részt vevő ügyészek, FBI-ügynökök és a hírszerző közösség más tagjai továbbra is fel vannak háborodva azon, hogy még nem emeltek vádat.

Ráadásul Boltont és Mike Pompeo volt külügyminisztert arra kérték, hogy írjanak alá titoktartási nyilatkozatot, mielőtt tájékoztatták volna őket az ellenük irányuló iráni fenyegetésekről szóló titkos hírszerzési információkról – állította a forrás.

Az iráni külügyminiszter szerint túl befolyásos a Forradalmi Gárda

Zaríf szerint a Gárda irányítja az ország nukleáris programját is.