Mike Pompeo: Izrael nem megszálló hatalom

Donald Trump volt külügyminisztere azt mondja, hogy szerinte Izraelnek bibliai joga van Júdeához és Szamáriához, ezért nem tekinthető megszálló erőnek.

„[Izrael] nem megszálló hatalom. Evangéliumi keresztényként a Biblia olvasása alapján meg vagyok győződve arról, hogy 3000 év távlatából, sokak tagadása ellenére, [ez a föld] a zsidó nép jogos hazája”

– mondta Pompeo a One Decision podcastben.

Pompeót az izraeli kormány tervezett igazságügyi reformjáról kérdezték, valamint arról, hogy szerinte Amerika Izraellel való történelmi partnerségének feltétele-e a demokratikus elvek betartása. Pompeo azt válaszolta, hogy bár nem szívesen beszél külföldi országok belpolitikájáról, megjegyezné, hogy bár az amerikai kormány mindig kiáll a demokrácia mellett, mégis szoros kapcsolatokat tart fenn számos nem demokratikus országgal, például Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten. Hozzátette, hogy ha egy szövetségesük olyasmit tervezne tenni, amit az amerikai érdekekkel összeegyeztethetetlennek tartanak, akkor megkérnék őket, hogy tartózkodjanak ettől.

Pompeo szerint Netanjahuék tervezett igazságügyi reformja a térség más problémáihoz képest elenyésző.

„Ha megnézzük a közel-keleti problémáink listáját, ez nem szerepel a slágerlistán”

– jegyezte meg Pompeo.

„Kezdjük azzal, hogy az irániak továbbra is amerikai és brit útlevéllel rendelkező embereket tartanak fogva, vagy kezdhetnénk azzal, hogy az irániak itthon amerikaiakat próbálnak megölni, köztük korábbi magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőket”.

A volt amerikai külügyminisztert is meg akarta ölni az iráni merénylő

Nem csak John Boltonon akarhatott bosszút állni az iráni Forradalmi Gárda Kasszem Szolejmáni likvidálása miatt.

A volt külügyminiszter beszélt az Ábrahám-egyezményről is, és arról, hogy milyen előnyökkel jár az amerikaiak számára. „Örülök az Ábrahám-egyezménynek, mert most, hogy a térségben béke és jólét van, lényegesen kisebb az esélye annak, hogy egy amerikai tengerészgyalogosnak harcolnia és meghalnia kelljen.

Alapvetően csökkentettük a kockázatot az Amerikai Egyesült Államok számára az Ábrahámi-egyezmények eredményeként”

– jelentette ki Trump volt külügyére.

„Mi az Amerika érdeke? Az, hogy üljön és várjon Abu Mazenre [másnéven Mahmúd Abbaszra, a Palesztin Hatóság elnökére], egy ismert terroristára, aki sok-sok embert ölt meg, köztük amerikaiakat is…, hogy meghúzzon egy vonalat a térképen? A Külügyminisztérium ezt tenné. Az előző külügyminiszter ide-oda szaladgált Tel Avivból Ramallahba, és megpróbált vonalakat húzni a térképre. Mi azt mondtuk:

Ez nem Amerika érdeke. Menjünk, teremtsük meg a békét! – és így is tettünk”

– mutatott rá Pompeo.

Pompeo: Netanjahu politikai haszonszerzés céljából hamis pletykákat terjesztett

Trump egykori külügyminisztere új memoárjában szúrt oda az izraeli miniszterelnöknek.