Pompeo: Netanjahu politikai haszonszerzés céljából hamis pletykákat terjesztett

Trump volt külügyminisztere új memoárjában az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatát „igazán különleges kapcsolatnak” nevezi.

Kedden megjelenő új memoárjában Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter azt írja, hogy az Egyesült Államok és Izrael kapcsolata kivételesen fontos, még fontosabb, mint az Egyesült Királysággal való kapcsolat – írja a The Foward, amely hozzájutott a könyv egy előzetes példányához.

Pompeo ugyanakkor azzal is vádolja könyvében Benjamin Netanjahut, hogy politikai haszonszerzés céljából és az aggodalmak szításával használta ki az amerikai kormányzat Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét.

A jelentés szerint Pompeo azt írja, hogy Netanjahu szándékosan szivárogtatott ki egy nem létező ígéretet az USA és Izrael közötti hivatalos védelmi szerződés előmozdítására. Pompeo azt írja, hogy a kettejük 2019 decemberében, a portugáliai Lisszabonban tartott 90 perces találkozóját követő izraeli bejelentés „hamis volt”. Hozzátéve:

„De jó sztori volt [Netanjahu] számára”.

Netanjahu abban az évben a három egymást követő izraeli választási kampányból a második közepén járt, ekkoriban lobbizott Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló tervének jóváhagyásáért is.

Pompeo azt állítja, hogy Netanjahu azért kérte a 2019-es találkozót, mert „aggódott” amiatt, hogy Jared Kushner, Donald Trump volt elnök veje és vezető tanácsadója, aki a kormány közel-keleti béketervének nyilvánosságra hozatalának utolsó szakaszában volt, „túlságosan is hajlandó lemondani Jeruzsálemről”. Pompeo és vezető tanácsadója, Brian Hook tagja volt a terven dolgozó amerikai csapatnak.

A könyvben a volt külügyminiszter azt is írja, hogy

„az Izraellel való kapcsolatunk fennmaradása minden amerikai biztonsága és jóléte szempontjából fontos”.

Pompeo az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövetét és a 2024-es elnökválasztás esélyesét, Nikki Haley-t is leszólja könyvében, azt írva, hogy „szép megjegyzéseket tett Izraelről, de mást nem nagyon csinált”.

Lemondását a nemzetbiztonsági érdekek feladásának nevezte, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá. „Úgy írta le a szerepét, hogy zsarnokokkal kell szemtől szembe mennie” – írja Pompeo.

„Ha ez így van, akkor miért mondott fel egy ilyen fontos munkából egy ilyen fontos időszakban?”

A Fox Newsnak adott interjújában Haley elutasította a kritikákat, mint „hazugságokat és pletykákat, hogy eladjon egy könyvet”. „Nem tudom, miért mondta ezt, de pontosan ezért maradok távol DC-től, amennyire csak lehetett, hogy távol maradjak a drámától” – jelentette ki.

Mike Pompeo: Örülök, hogy Netanjahu visszatért

A volt külügyminiszter beelőzte Bident a gratulációval.