Eszter könyvének egy különleges példányát mentették ki a romok alól

Eszter könyvének ősi tekercsei túlélték a törökországi földrengést, és most Izraelbe hozták őket – számolt be a Ynetnews. 

Miközben a múlt heti pusztító földrengés után az izraeli mentőcsapatok a törmelékek között kotorásztak a törökországi Antakya városában, abban a reményben, hogy megtalálják az alatta rekedt túlélőket, egy helyi idős zsidó férfi lépett oda hozzájuk, kezében valami különlegeset tartva – egy 200 éves Eszter könyvének tekercsét, amelyet a helyi zsinagógában őriztek a földrengés előtt.

A tárgyak különleges jelentőséggel bírnak a helyi zsidó közösség számára. A könnyes szemű férfi szokatlan kéréssel fordult Haim Otmazgin őrnagyhoz, a ZAKA kutató-mentő csapat parancsnokához.

„A közösségünk utolsó feje most tragikus módon elhunyt, és mivel közel vagyunk Szíriához, nem szeretném, ha a tekercsek rossz kezekbe kerülnének. Kérem, őrizzék őket, és gondoskodjanak arról, hogy közösségünkre emlékezzenek” – mondta.

Az idősebb kérésére meghatódva Otmazgin őrnagy elvállalta a műtárgyak őrzésének feladatát.

„Több évtizedes ZAKA önkéntesként ez életem egyik legmeghatóbb pillanata”

– mondta. „Igazi megtiszteltetés számomra, hogy megmenthetek egy ilyen jelentős történelmi dokumentumot, és gondoskodhatok arról, hogy az antakyai zsidó közösség öröksége megmaradjon, még azután is, hogy a földrengés szinte semmivé foszlatta. A következő napokban egyeztetni fogunk egy isztambuli Chábád küldöttel, hogy kiderítsük, kire bízzuk a tekercseket”.

Az izraeli misszió múlt szerdán épségben hazatért, miután napokig kemény körülmények között fáradozott. Miközben az izraeli mentőknek csaknem két tucat túlélőt sikerült kihúzniuk a romok alól, számos olyan ember holttestét is kiemelték, akiknek nem volt ilyen szerencséjük, például az antakyai zsidó közösség vezetőjét, Saul Cenudioglut és feleségét, Fortunát.

Ki írta a Holt-tengeri tekercseket? A tudománynak talán van rá válasza

Titokzatos szerzők írták ezeket a szent szövegeket mintegy 2000 évvel ezelőtt, de a modern régészet fényt deríthet arra, hogy kik is voltak ők.