„Profit über alles” – euró százmilliókért bojkottálja Izraelt a nagy német multi

A Siemens AG, Európa legnagyobb ipari gyártóvállalata olyan szerződést írt alá egy török céggel nagysebességű vonatok szállítására, amely állítólag Izrael bojkottálására vonatkozó ígéretet tartalmazott.

A multinacionális vállalat törökországi leányvállalata, a Siemens AŞ és a török állami vasúttársaság, a TCDD közötti üzlet felháborodást váltott ki egyes német médiumokban, valamint német és amerikai-zsidó emberi jogi aktivisták körében.

A Südwestrundfunk (SWR), a Németország délnyugati részét ellátó közszolgálati műsorszolgáltató február elején számolt be először a megállapodásról. „A megállapodás feltétele az volt, hogy a Siemens aláírja az Izrael elleni bojkottnyilatkozatot, különben azzal fenyegették, hogy az üzlet nem jön létre. Ez az SWR rendelkezésére álló belső vállalati dokumentumokból derül ki” – számoltak be a botrányos üzletről.

A JNS ezért kérte Florian Martinitól, a Siemens szóvivőjétől a 189 oldalas szerződés másolatát.

„Kérem, értsék meg, hogy alapvetően nem adhatunk ki bizalmas dokumentumokat”

– válaszolta Martini a lapnak.

A Siemens és Törökország között 2018-ban aláírt megállapodás értéke 341 millió euró.

Az SWR szerint, a Siemens „eskü alatt tett nyilatkozatot”, hogy elfogadja az Izrael bojkottálására vonatkozó záradékot.

Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

A katalán főváros baloldali vezetése beállt az Izrael-gyűlölő szervezetek javaslata mögé.

„A török állami vasút a 10 vonatból nyolcra hitelt kért a szaúdi Iszlám Fejlesztési Banktól. És annak elvei szerint megkövetelte, hogy a pályázatban egyértelműen szerepeljen, hogy a vállalkozó és partnerei, alvállalkozói által szállított áruk, munkák és/vagy kapcsolódó szolgáltatások szigorúan összhangban vannak az Iszlám Együttműködési Szervezet, az Arab Liga és az Afrikai Unió bojkott-szabályaival” – mutatott rá az SWR.

A Siemens ilyenféle üzletelése ugyanakkor megsérti a német exporttörvényt, amely tiltja az ilyen bojkottnyilatkozat aláírását

– jegyezte meg az SWR, hozzátéve, hogy a bojkottpárti záradék aláírásának maximális büntetése 500 ezer euró.

Martini a JNS-nek nyilatkozva visszautasította a vádakat:

„Sem a Siemens AG, sem a Siemens Törökország nem írt alá bojkottnyilatkozatot 2018-ban a nagysebességű vonatokra kiírt tenderrel kapcsolatban.

A Siemens AG üzleti tevékenysége során szigorúan betartja az összes nemzeti és nemzetközi törvényt és előírást. Mintegy 60 éve vagyunk aktívak Izraelben különböző üzleti területeken, és mélyen gyökerezünk ott” – nyilatkozta a JNS-nek.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központtól a JNS-nek elmondta, hogy egykoron a Siemens profitált a nácik árjásítási programjából, amely a zsidó vállalkozások és ingatlanok kisajátításával járt, valamint kulcsszerepet játszott Németország illegális újrafegyverkezésében, amelyet Hitler nem sokkal azután indított el, hogy 1933-ban kancellárrá vált, és amely lehetővé tette Hitler számára a második világháború megtervezését és végrehajtását.

„1940-től kezdve a Siemens a rabszolgamunkára támaszkodott”

– tette hozzá Cooper, megjegyezve, hogy a Siemens gyárakat működtetett a „holokauszt birodalmában” – Auschwitzban, Buchenwaldban, Mauthausenben, Ravensbruckban, Flossenburgban, Sachsenhausenben és más táborokban.

Egyik nagyapja náci volt, a másik zsidókat mentett, ő pedig most zsinagógát nyit

David Ruben-Thies nem mindennapi családtörténetet tudhat magáénak.

„Zsidókat, cigányokat, hadifoglyokat dolgoztattak szó szerint halálra” – mutatott rá Cooper.

„Mit tanult tehát a Siemens vállalat a népirtás gazdasági kizsákmányolásának halálos örökségéből a múlt században? A zsidó állam arab bojkottjára való hajlandósága azt bizonyítja, hogy mindig is a >>profit über alles<< vezette.”

Volker Beck, a Német-Izraeli Baráti Társaság vezetője közölte, hogy panaszt fog tenni annak érdekében, hogy a müncheni székhelyű Siemens eljárását jogilag felülvizsgálják.

A JNS megkereste a bajor állam zsidó életért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosát, Ludwig Spaenle-t, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelmet felügyelő állami minisztériumot, hogy kommentálják a hírt.

Spaenle nem kívánt nyilatkozni, Günther Schuster, az oktatási minisztérium szóvivője pedig azt mondta a JNS-nek:

„Sajnos nem tudunk válaszolni a kérdéseire, mivel az ügy nem a mi hatáskörünkbe tartozik”.

A JNS szerint nem világos, hogy a bajor oktatási minisztériumnak hogyan nincs hatásköre az ügyben, mivel Spaenle hivatala a minisztériumnak tartozik elszámolással.

Sokak szerint Spaenle és a bajor kormány az állam gazdasági érdekei miatt nem akarja kritizálni a Siemens-t.

Giulio Meotti: Jobb Katar őszintesége, mint a németek képmutatása

Németországnak, akárcsak Európa többi részének, szüksége van a gázra, de nem tud belőle eleget szerezni anélkül, hogy ne sértené meg saját „erkölcsi normáit” – írja a publicista.