Egyik nagyapja náci volt, a másik zsidókat mentett, ő pedig most zsinagógát nyit

David Ruben-Thies nem mindennapi családtörténetet tudhat magáénak.

A németországi Türingiában található Waldkliniken Eisenberg ortopédiai kórház első pillantásra inkább hasonlít egy puccos szállodára, mint kórházra. A környék egyik legzöldebb és legszebb helyén található, és a belseje ugyanolyan lenyűgöző, mint a külseje.

A kórház nemrégiben kiérdemelte az ország legjobb ortopédiai kórháza címet. A vezérigazgató, David Ruben-Thies számára ez az életműve, amelyhez egy lenyűgöző történet is tartozik.

Ruben-Thies egyik nagyapja náci volt, aki a második világháborúban részt vett Lengyelország lerohanásában. Másik nagyapja segített zsidóknak elrejtőzni a kereskedelmi hajóin, hogy kijuttassa őket az országból.

A Maarivnak adott interjúban Ruben-Theis kifejtette, hogy szokatlan múltja segített neki abban, hogy úgy döntsön, zsinagógát épít a kórházban, és kóser konyhát is beiktat a létesítménybe.

„Amikor megnyitottam itt a kórházat, tudtam, hogy a zsidóknak megfelelő bánásmódot kell nyújtanom”

– mondta Ruben-Theis.

10 milliárd forintot hagyott a kölni állatkertre egy holokauszt-túlélő özvegye

„Arnulf olyan helyre akarta adni a pénzt, ahol jót tesznek vele” – mondta még korábban Elizabeth Reichert.

„Zsidó nevem van” – mondta. „A szüleim azt akarták, hogy az emberek gondoljanak a zsidókra és dolgozzanak a mindenki számára biztosított egyenlőségért. Amikor gyermekkoromban Olaszországban éltem, szükségét éreztem, hogy megismerjem a zsidóságot.

Ruben-Thies nem sokkal azután adta az interjút, hogy a kórházban zsinagógát nyitott, amelynek egy Tóra-tekercset adományoztak a környék lakói, akiknek többsége nem zsidó.

Alexander Mayerhofer, a kórház menedzsere szerint a hely olyan, mint egy szálloda.

„Az embereket itt nem betegeknek, hanem vendégeknek hívjuk” – mondta. „A kezelés minden szakaszában olyan élményt kapnak, mintha egy öt- vagy négycsillagos szállodában lennének vendégül látva. Az egyetlen különbség az, hogy minket nem fog látni egy szállodai foglalási weboldalon.

„A judaizmus támogatásával remélem, hogy nagyapám bűneiért vezekelhetek, és ugyanakkor büszkeséggel tölthetem el a másik nagyapámat”

– jegyezte meg Ruben-Thies.

A berlini zsidómentő házaspár: Max és Malwine Schindler

Amikor a Gestapo 1941-ben megkezdte a zsidók elszállítását Berlinből, Schindlerék illegálisan elrejtettek családokat a lakásukban, és élelemmel látták el őket.