10 milliárd forintot hagyott a kölni állatkertre egy holokauszt-túlélő özvegye

A kölni állatkert megkapta az első részletet abból a 26 millió dolláros (~9,6 milliárd forint) adományból, amelyet egy holokauszt-túlélő özvegye ígért nekik, aki a város lakóinak köszönheti, hogy megmentették őt a háború alatt.

Elizabeth Reichert az 1998-ban elhunyt férje, Arnulf tiszteletére még 2017-ben a kölni állatkertre hagyta az összeget. Mindkét Reichert Kölnben született, és a második világháború alatt ismerkedtek meg, amikor Elizabeth a helyi náciellenes hálózat tagja volt, Arnulf pedig német zsidóként a hálózat segítségével bujkált.

„Csak a bátor kölni emberek segítségének köszönhetően élték túl a háborút, akik rejtekhelyet ajánlottak fel a zsidó Arnulf Reichertnek”

– áll az állatkert német nyelvű közleményében.

Bár a háború után Izraelbe, majd Amerikába költöztek, Arnulf és Elizabeth életük végéig megőrizték a város iránti kötődésüket.

„Kölnben születtünk, és örökké Kölnre emlékezünk”

– mondta Reichert 2017-ben.

Az Egyesült Államokban New Jerseyben telepedtek le, ahol a házaspár sikeres kisállat-kereskedelemmel foglalkozó céget indított és vezetett. Gyermekeik soha nem születtek. Reichert a kölni intézmények közül az állatkertet választotta, mert ő és Arnulf nagyon szerették az állatokat.

A kemény berlini neonáci, aki ma már büszke zsidóként él Tel-Avivban

Yonatan Langer nem mindennapi élettörténetet tudhat magáénak. Az egykori neonáci szerint hatalmas veszély fenyegeti Európát.

„Arnulf olyan helyre akarta adni a pénzt, ahol jót tesznek vele”

– mondta Elizabeth Reichert 2017-ben, amikor bejelentette a tervezett ajándékozást.

„Amikor az ember arra gondol, hogy pénzt hagyjon hátra, az emlékek nagy szerepet játszanak”.

Reichert 2021 februárjában, 96 éves korában halt meg, és csak a közelmúltban rendeződtek a hagyatéka körüli jogi kérdések, ezért csak most lehetett kifizetni az első összeget.

Az állatkert jelezte, hogy megkapta az első, több mint 700 ezer dolláros kifizetést a vagyonkezelőtől. A jövőben várhatóan az éves kifizetések meghaladják az egymillió dollárt.

Az állatkert közölte, hogy a dél-amerikai szekcióját Arnulf Reichertről tervezi elnevezni.

Reicherték az állatkertnek tett adományai egészen 1954-ig nyúlnak vissza, amikor egy teknőst adományoztak a kölni intézménynek. Az állatot egy kilencnapos hajóúttal vitték személyesen a Jordán folyótól Németországig.

Teknőst mentett a bivaly egy izraeli állatkertben

Az esetről készült videó felrobbantotta az internetet.