Barcelona megszakítja testvérvárosi kapcsolatait Tel-Avivval

Barcelona polgármestere, Ada Colau jelentette be, hogy a katalán főváros többé nem testvérvárosa Tel-Avivnak – számoltb be róla a JTA.

Colau döntése kevesebb mint egy évvel azután született, hogy Barcelona két, egymással összefüggő kampányt indított, hogy megszólítsa a város iránt érdeklődő zsidó és izraeli turistákat. Tavaly nyáron nyitott meg Barcelonában a világ első Michelin-csillagos kóser étterme is.

„Több mint 100 szervezet és több mint 4000 polgár követelte, hogy védjük meg a palesztinok emberi jogait, ezért polgármesterként levélben tájékoztattam Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ideiglenesen felfüggesztem a Barcelona és Tel-Aviv közötti intézményi kapcsolatot”

– mondta Colau, a baloldali politikus, aki 2015 óta Barcelona polgármestere.

A testvérvárosi kapcsolat megszüntetésére irányuló javaslatot a polgármesteri hivatalhoz és a barcelonai városi tanácshoz az End Complicity with Israel nevű csoport terjesztette be, amely más társadalmi szervezetekkel is szövetkezett, amelyek az antirasszizmus, az LMBTQ-jogok és a feminista érdekvédelemre összpontosítanak. A javaslat eredetileg a városi tanács január 27-i plenáris ülésének napirendjén is szerepelt, de elhalasztották, mert a vita egybeesett a holokauszt nemzetközi emléknapjával. A vitát végül február 24-re tűzték ki, de a javaslatot támogató csoportok gyorsabb választ követeltek a polgármesteri hivataltól.

A Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége elítélte a döntést, amelyet „kifinomult antiszemitizmusnak” nevezett.

Kik voltak azok a kriptozsidók?

A „régi keresztények” attól tartottak, hogy az „új keresztények” megtérése nem őszinte, ezért igyekeztek megkülönböztetni magukat tőlük, mert fenyegetést láttak bennük.