Közös dróngyárat épít Oroszország és Irán

Moszkva és Teherán egy új gyár építésén dolgozik Oroszországban, amely legalább 6000 iráni tervezésű drónt gyárthatna az ukrajnai háborúhoz – közölték az Egyesült Államokkal szövetséges ország tisztviselői vasárnap a The Wall Street Journal című napilappal.

A tisztviselők elmondták, hogy a kialakulóban lévő katonai szövetségük részeként egy magas szintű iráni küldöttség január elején Oroszországba repült, hogy meglátogassa a gyár tervezett helyszínét, és kidolgozza a részleteket a projekt beindításához.

A két ország célja egy új, gyorsabb drón megépítése, amely új kihívások elé állíthatja az ukrán légvédelmet

– mondták a tisztviselők.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó júliusban azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak olyan hírszerzési információi vannak, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország Irántól vásárolna drónokat.

Egy hónappal később arról számoltak be, hogy Irán megkezdte az oroszok kiképzését drónjainak használatára, bár azt is megjegyezték, hogy Oroszország „számos meghibásodást” és technikai hibát tapasztalt az Irántól vásárolt drónokkal.

Szeptemberben Ukrajna jelentette az első, iráni gyártmányú drónokkal végrehajtott orosz támadásokat, amelyek az ország déli részét, köztük a Fekete-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú Odessza városát vették célba.

Iráni dróngyárat semmisített meg az izraeli légierő

Az akció sikerrel járt.

Decemberben a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Moszkva és Teherán mérlegeli, hogy közös dróngyárat építsenek Oroszországban.

Most – mondták az amerikai szövetséges tisztviselők a The Wall Street Journalnak – a tárgyalások konkrét tervekké alakultak a január 5-i látogatással a Moszkvától mintegy 600 mérföldre keletre fekvő oroszországi Jelabuga városában.

A tisztviselők elmondták, hogy az iráni küldöttséget Abdollah Mehrabi dandártábornok, az Iszlám Forradalmi Gárda légierejének egyik vezetője és Ghassem Damavandian, az iráni Quds Aviation Industry vezérigazgatója vezette, amely egy kulcsfontosságú védelmi cég Iránban, amely az USA szerint központi szerepet játszik az ország drónjainak fejlesztésében és építésében.

Irán külügyminisztere, Hoszein Amir-Abdollahian nemrég először ismerte el, hogy országa drónokat adott el Oroszországnak, mondván, hogy a szállítások a háború kitörése előtt történtek.

Oroszország zsákmányolt nyugati fegyverekkel fizet Iránnak

Modern nyugati fegyvereket adtak át.