Ismét rakétákkal lőtték Gázából Izraelt, a hadsereg válaszolt

Az izraeli légierő gépei csütörtök kora reggel bevetéseket hajtottak végre a Gázai övezetben válaszul egy órákkal korábban Dél-Izrael ellen intézett rakétatámadásra. Szderotban és a közeli izraeli városokban megszólaltak a légvédelmi szirénák – közölte a hadsereg.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy repülőgépeik egy olyan helyet bombáztak, ahol a Hamász terrorcsoport rakéták gyártásához használt vegyi anyagokat tárol. Emellett csapást mértek egy olyan létesítményre is, ahol a csoport fegyvereket gyárt – közölte a hadsereg.

Izrael az övezetet uraló Hamászt tartja felelősnek minden olyan támadásért, amely Gázából indul, függetlenül attól, hogy a csoport áll-e a támadás mögött.

Az izraeli bombázásokra órákkal azután került sor, hogy szerda este egy, a déli Szderot város felé indított rakétát elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer – közölte az izraeli hadsereg.

A Gázából indított rakétatámadás során egy 50 év körüli nő könnyebben megsérült, miután megcsúszott, miközben egy szderoti óvóhelyre futott – közölték a mentősök, és egy nagyobb repeszdarab kisebb károkat okozott egy úton – közölte a szderoti önkormányzat.

A rakétatámadás volt a második az elmúlt napokban és Izraelt az utóbbi hetekben egyre több erőszakos cselekmény rázta meg. Január 26-án palesztin harcosok 2 rakétát lőttek ki Izraelre, válaszul egy aznap korábban Ciszjordániában végrehajtott terroristák elleni támadásra.

Gázából akkor is újabb rakétatüzet lőttek ki Izraelre, amikor az másnap kora reggel végrehajtotta az első rakéták miatti légicsapásokat.

A Nemzeti Ellenállás Brigádjai, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért terrorcsoport fegyveres szárnya közleményben vállalta magára a felelősséget a csütörtök reggel Izrael déli részére leadott második rakétatűzért, és közleményében azt írta, hogy ez válasz volt az izraeli börtönszolgálat palesztin rabok elleni „szisztematikus agressziójára”.

A Hamász katonai szárnya, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádok, valamint a kisebbik Mudzsahedin Brigádok frakció egyaránt azt állította, hogy harcosai légvédelmi fegyverekkel és föld-levegő rakétákkal lőtték a támadásokat végrehajtó izraeli repülőgépeket.

Sérültekről egyik oldalról sem érkezett jelentés.

A közösségi médiában röviddel a szerdai támadás után terjedő képeken és egy videón három iráni gyártmányú 107 mm-es Fadjr-1 lövedék látszott, amelyek hasonlóak a Szderotban talált repeszekhez, és amelyeken a következő szöveg volt olvasható: „A női foglyok vörös vonalat jelentenek”.

Samar D Jarrah on Twitter: „#الأسيرات_خط_أحمر رسالة من #غزة pic.twitter.com/jUKkwTgpg5 / Twitter”

الأسيرات_خط_أحمر رسالة من #غزة pic.twitter.com/jUKkwTgpg5

Nem volt világos, hogy melyik fegyveres csoport adta ki a felvételeket, és egyik gázai terrorcsoport sem vállalta azonnal magára a szerdai rakétatüzet.

A börtönszolgálat fegyelmi intézkedéseket hozott az úgynevezett biztonsági foglyok – terrorvádakkal fogva tartott palesztinok – ellen, akik a közelmúltban Izraelben elkövetett terrortámadásokat ünnepelték. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a női palesztin foglyokkal szemben is történt fellépés, akik közül néhányat magánzárkába helyeztek és átkutatták a szobáikat.

A csatorna szerint az Iszlám Dzsihád válaszlépésekkel fenyegetőzött a börtönőrök intézkedései miatt.

Korábban szerdán Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter utasította a börtönügyi szolgálatot, hogy zárjon be két pékséget a fogvatartási intézményekben, amelyek friss kenyérrel látták el a biztonsági foglyokat.

A miniszter azt mondta, hogy a rakétatámadások nem fogják eltántorítani őt a fogvatartottakkal szembeni intézkedésektől.

„A Gázából jövő rakétatűz nem fog megakadályozni abban, hogy folytassam a munkát a gyilkos terroristák nyári tábori körülményeinek felszámolásán. Teljes támogatásomat adom a Büntetés-végrehajtási Szolgálatnak, hogy helyreállítsák a rendet”

– mondta.

Az izraeli folytatja a terrorellenes offenzívát, amely főként Ciszjordánia északi részére összpontosít, hogy felszámolja a támadássorozatot, amelynek során 2022-ben 31 ember halt meg Izraelben, pénteken pedig további hét ember halt meg egy támadásban.

Netanjahu: Az iráni atom megállításának módja a hiteles katonai fenyegetés

Az izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjút. Szó volt Iránról, az arab országokkal való béketárgyalásokról, a palesztinokról és a vitatott bírósági reformokról is.