Irán Izraelt hibáztatja, bosszút esküdött az iszfaháni dróntámadásért

Irán Izraelt hibáztatta az Iszfahán központi város közelében lévő katonai gyár ellen elkövetett dróntámadásért – közölte csütörtökön a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség, bosszút esküdve a régóta tartó titkos háború legújabb epizódjának tűnő támadásért.

Irán ENSZ-megbízottja, Amir Szaíd Iravani az ENSZ vezetőjének írt levelében azt mondta, hogy az elsődleges vizsgálatok arra utalnak, hogy Izrael volt a felelős a szombat esti támadásért.

„Irán fenntartja jogát arra, hogy megvédje nemzetbiztonságát, és határozottan válaszoljon a cionista rezsim bármilyen fenyegetésére vagy rossz cselekedetére, bárhol és bármikor, ahol és amikor szükségesnek tartja”

– fogalmazott Iravani a levélben.

„Ez a cionista rezsim által végrehajtott akció ellentétes a nemzetközi joggal”.

A támadás az Irán és a Nyugat közötti feszültség közepette történt Teherán nukleáris tevékenysége és az Oroszország ukrajnai háborújához Oroszország által szállított fegyverek – köztük nagy hatótávolságú „öngyilkos drónok” – miatt, valamint a hónapok óta tartó iráni kormányellenes tüntetések közepette.

Izrael már régóta kijelentette, hogy hajlandó csapást mérni iráni célpontokra, ha diplomáciai úton nem sikerül megfékezni Teherán nukleáris vagy rakétaprogramját, de a konkrét incidensekkel kapcsolatban nem nyilatkozik.

Júliusban Teherán közölte, hogy letartóztatott egy Izraelnek dolgozó kurd fegyveresekből álló szabotázscsoportot, amely egy „érzékeny” védelmi ipari központ felrobbantását tervezte Iszfahánban.

Január 29-én négy robbanás történt a helyszínen, amelyek mindegyike a jelek szerint kifejezetten egy fejlett fegyvereket fejlesztő létesítményt célzott meg. Annak ellenére, hogy az Iszlám Köztársaság mást állít, a károk messze túlmutatnak a „kisebb tetőszerkezeti károkon”, amelyeket korábban is hamisan állított az elmúlt évek más incidensei során.

A NourNews szerdai külön jelentése szerint a drónok felrobbant alkatrészeinek tanulmányozásával „pontosan azonosították a gyártót, és fontos nyomokat tártak fel”.

Iszfahán tartományban több nukleáris létesítmény található, köztük Natanz, az iráni urándúsítási program központja, amelynek szabotálásával Irán 2021-ben Izraelt vádolta meg. Az elmúlt években számos robbanás és tűz volt az iráni katonai, nukleáris és ipari létesítmények környékén.

Az iráni külügyminisztérium beidézte Szergej Bordeljakot, Ukrajna iszlám köztársasági nagykövetét, hogy megvitassák Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának, Mihajlo Podoljaknak a közelmúltban tett kijelentéseit – jelentette hétfőn a TASZSZ orosz állami média.

Podoljak vasárnap a Twitteren gúnyolódott Iránon, miután az iszfaháni fegyverkezési létesítményt Iszfahánban látszólag pusztító dróntámadás érte, mondván, hogy „Ukrajna figyelmeztetett”.

Ennek a nyilvánvaló figyelmeztetésnek a bizonyítékaként Podoljak a tweetje ukrán változatában – de az angol változatban nem – egy képernyőmentést mellékelt egy 2022. december 24-én készült tweetről.

A szóban forgó tweet a következőket tartalmazta:

„Irán, amely rakéta-, drónszállításokat tervez Oroszország számára, szemérmetlenül megalázza a nemzetközi szankciók intézményeit… Fontos, hogy felhagyjunk a nem működő szankciókkal, az érvénytelen ENSZ-határozatok koncepciójával, és áttérjünk a pusztítóbb eszközökre – üzemek felszámolása, beszállítók letartóztatása”.

A nagykövetet a TASZSZ szerint arra kérték, hogy pontosítja Podoljak kijelentését. Bordeliak vagy az iráni kormány részéről egyelőre nem érkezett nyilvános nyilatkozat az idézés eredményéről.

Netanjahu: Az iráni atom megállításának módja a hiteles katonai fenyegetés

Az izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjút. Szó volt Iránról, az arab országokkal való béketárgyalásokról, a palesztinokról és a vitatott bírósági reformokról is.