Dróncsapás és földrengés érte, aztán még ki is gyulladt egy olajfinomító Iránban

Drónok vettek célba egy iráni védelmi üzemet Iszfahán városában az éjszaka folyamán – közölték az iráni hatóságok vasárnap kora reggel.

Az iráni védelmi minisztérium nem adott tájékoztatást arról, hogy feltehetően ki követte el a támadást, amely azzal egyidőben történt, hogy az ország északnyugati részén tűz ütött ki egy olajfinomítóban, a közelben egy 5,9-es erősségű földrengés is volt.

A The Times of Israel híradása szerint, Teherán a világhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásának összeomlása miatt, és a közel-keleti riválisaival folytatott árnyékháborúja közepette

feltételezhetően izraeli dróncsapások célpontja lett.

Pyotr Kurzin on Twitter: „Some major fires at a weapons supply plant in #iran as part of one of many #iranexplosions. pic.twitter.com/PeZAoVzTZ1 / Twitter”

Some major fires at a weapons supply plant in #iran as part of one of many #iranexplosions. pic.twitter.com/PeZAoVzTZ1

Mindeközben a szomszédos Azerbajdzsánnal is nagy a feszültség, miután egy iráni fegyveres megtámadta a Baku teheráni nagykövetségét, megölve annak biztonsági főnökét és megsebesítve két másik embert.

A szombat este fél 12 körül történt iszfaháni dróntámadás részletei továbbra is vitatottak. Az iráni védelmi minisztérium közleménye szerint három drónt indítottak a katonai létesítmény ellen, amelyek közül „kettőt sikeresen lelőttek”. A harmadik nyilvánvalóan átjutott, és „kisebb károkat” okozott a tetőn, de senkit sem sebesített meg – közölte a minisztérium.

Ezzel egyidőben az iráni állami televízió szerint tűz ütött ki egy olajfinomítóban az északnyugati Tabriz városához közeli ipari övezetben. A tűz oka egyelőre nem ismert.

Az állami televízió azt is közölte, hogy egy 5,9-es erősségű földrengés két ember halálát okozta, és további mintegy 580-an megsérültek Nyugat-Azerbajdzsán tartomány vidéki területein.

A Moszad buktatta le a terrortámadásra készülő iráni férfit Németországban

Izraeli források megerősítették a Moszad érintettségét.