Tovább fokozódik Iránban az iszlamista rezsim elnyomása

Iránban egy új törvény szigorítaná a szabad véleménynyilvánítást, akár több évi börtönbüntetést is kaphat majd, aki „hamis kijelentésekkel” megzavarja a közrendet – jelentette az Etemad című iráni napilap a honlapján hétfőn.

Az újság beszámolója szerint akik olyan „hamis kijelentéseket” tesznek, amelyekkel „megzavarják a közrendet, bizonytalanságot idéznek elő az országban, kárt tesznek másokban vagy más tulajdonában”, azokat akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. Ezenkívül pénzbírsággal és a munkaerőpiacról való tíz évi kizárással is büntethetik azokat, akik kritizálják az állami vezetést.

Az egyelőre nem tisztázott, ki dönti el, hogy mi minősül hamis kijelentésnek.

Az újság szerint a törvényjavaslat különös figyelmet fordít azokra a közismert személyekre, akik szélesebb körben képesek befolyásolni a közvéleményt.

A muszlim ország kormánya decemberben már elfogadott egy törvényjavaslatot, amely az álhírek terjesztését szankcionálja.

Netanjahu: Izrael tiszteleg az életükért küzdő bátor irániak előtt

Iránban újabb két tünetőt végeztek ki, amely lépést elítélte az ENSZ, Izrael, az Európai Unió és több európai ország is.

A hétfői javaslat indoklásaként azokat az állítólagos kritizáló megjegyzéseket idézték, amelyeket az országban szeptemberben kitört tüntetéshullám alatt hangoztattak a tiltakozók.

Iránban szeptember közepén országszerte tiltakozásba kezdtek az emberek, mert az erkölcsrendészet őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, aki a kötelezően viselendő fejkendőt nem az előírás szerint hordta. A fiatal kurd lány a fogságban életét vesztette.

Iránban az elmúlt hónapokban hozzávetőlegesen húszezer embert vettek őrizetbe a tüntetések miatt, több tucatnyit halálra vagy korbácsolásra ítéltek. Eddig legalább négy ember halálos ítéletét hajtották végre.

Már ideje volt: páros lábbal rúgták ki Iránt az ENSZ nőjogi bizottságából

Kína és Oroszország bevédte a nőket elnyomó iszlamista rezsimet.