Tíz izgalmas tény, amit érdemes tudni a Faudáról

Az Israel 21C összegyűjtött néhány érdekességet, amit Izrael világsikerű sorozatáról tudni érdemes. 

1. A szereplőgárda nagyon híres Izraelben

A Fauda számos sztárja veterán, közismert név Izraelben. Marina Maximillian (Hila) és Idan Amedi (Sagi) például híres énekesek, míg Itzik Cohen (Ayoub kapitány) komikus, aki az ország legikonikusabb dragbandájának tagja volt. Shadi Mar’i (Walid) komoly filmes és televíziós karriert tudhat maga mögött, Netta Garti (Gali) pedig Izrael egyik legkedveltebb színésznője és divatikonja.

2. A Hamász állítólag elkészítette a Fauda saját verzióját

A hírek szerint a Hamász annyira felháborodott azon, ahogyan a „Fauda” az izraeli-palesztin konfliktust ábrázolja, hogy úgy döntött, saját tévéjátékkal ellensúlyozza azt. Az alacsony költségvetésű produkció a hírek szerint a „Szabadok ökle” címet kapta volna, és egy 2018-as gázai övezeti incidens történetét mesélné el.

Itt vannak az első képek a Hamász Fauda utánzatából

Amint az várható volt nem izraeliek fogják játszani az izraelieket… Képek a cikkben!

3. Fauda nagyon népszerű az arab világban

Már egy ideje köztudott, hogy Fauda az arab világban a nézők körében afféle bűnös élvezetté vált. De most, hogy lement a 4. évad, hivatalossá vált: Fauda nemrég a Netflix legnézettebb helyére került az arab és muszlim világban. A Netflix legnézettebb sorozata Libanonban és az Egyesült Arab Emírségekben, a második legnézettebb sorozat Katarban, a harmadik Jordániában, az ötödik Törökországban, a hatodik Marokkóban és a nyolcadik Szaúd-Arábiában.

4. A Fauda az első héber és arab nyelvű sorozat, amely nagyot alkotott.

Miután számos izraeli sikersorozat angol nyelvű adaptációja jutott el világszerte nagy közönséghez (helló, Homeland), a Fauda az első izraeli héber és arab nyelvű műsor, amelyik valóban befutott a tengerentúlon. Amióta a streaming-óriás Netflix felvette, világszerte sok millió háztartásba jutott el, növelve az izraeli tévé ismertségét, és megnyitva az utat további nemzetközileg elismert izraeli műsorok előtt.

5. Lior Raz kezdeti hírneve Arnold Schwarzeneggerrel kapcsolatos.

A Fauda alkotója és sztárja, Lior Raz kapcsolata Hollywoodhoz még klasszikusabb izraeli volt: nem másnak volt a testőre, mint az egykori filmsztárnak és kaliforniai kormányzónak, Arnold Schwarzeneggernek. A katonai szolgálat után, amely a Fauda megírásához is hozzájárult, Raz az Egyesült Államokba utazott, hogy megvédje a Terminátort.

6. A teheráni kapcsolat

Moshe Zonder, a Fauda első évadának vezető írója készítette el a Teherán című sorozatot, amely a Netflix riválisának, az Apple TV-nek hatalmas sikert aratott. A Faudával ellentétben a Teheránban is sok perzsa dialógus, izraeli-iráni és amerikai-iráni színészek, valamint Izrael egyik legnagyobb ellenségének kulisszák mögé pillanthatunk be.

„Teherán”: egy ideológiamentes thriller, amelynek a Moszad a főszereplője

A Moszad-ügynök nem Superman, a diktatúra őre sem szimplán szörnyeteg. Amichay Mihály Éva írása.

7. A Fauda nem minden szereplője beszél arabul

Az arabul beszélő izraeli színészek közül nem mindenki beszéli a nyelvet. Az egyik kiemelkedő példa erre Itzik Cohen, aki Gabi Ayoubot, a Shin Bet kapitányát alakítja, akinek úgy tűnik, minden alkalomra van egy arab mondása. Kiderült, hogy Cohen minden jelenet előtt egy edzővel tanulja meg ezeket a sorokat.

8. Az alkotók nagy pénzeket szereztek maguknak.

A Fauda alkotói, Lior Raz és Avi Issacharoff nagy pénzeket kerestek, amikor produkciós cégüket, a Faraway Road Productions-t a Candle Media megvásárolta 50 millió dollárért.

Rajongó reptéri ellenőr állította meg Amerikában Lior Razt, a Fauda sztárját

Az izraeli színész elmesélése szerint először megrémült a bevándorlási hivataltól, aki félrehívta, pedig csak a népszerű sorozatról akarta kérdezni.

9. Az álcázott kommandósokat már mindenhol felismerik

Lior Raz a Maariv héber nyelvű újságnak adott interjújában megosztotta, hogy már nem tud inkognitóban járni a világban. Elmesélte, hogy egy Dubajba tett utazásuk alkalmával, amit Idan Amedi színésztársával tettek, a világ minden sarkából rajongók bombázták őket.

10. Káosz, káosz, káosz

Ha még nem tudná valaki mit is jelent valójában a fauda szó, akkor hadd szabadítsuk meg a bizonytalanságtól: káosz. Arabul.

Tetszett a Fauda? — Ezeket az izraeli sorozatokat is érdemes megnézni

A Fauda nemzetközi sikere mellett Izrael az elmúlt években több népszerű sorozatot is készített, ezek közül válogattunk néhányat.