Sajtóhír: a legkorszerűbb F-15-EX-esekkel erősít az izraeli légierő

Izrael hivatalos kérelmet küldött az Egyesült Államoknak 25 korszerű F-15-EX vadászrepülőgép megvásárlására, azzal a céllal, hogy növelje képességeit Irán elleni csapásmérésre – jelentette a Breaking Defense hírportál.

Az izraeli védelmi minisztérium a múlt héten küldött hivatalos kérvényt az Egyesült Államoknak, amely kérvény az első lépés a folyamatban, amelynek során Izrael és az USA most tárgyalni fog a Boeing által gyártott harci gépek pontos számáról és áráról.

A védelmi minisztérium és az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége egyaránt elutasította a hír kommentálását.

A Breaking Defense szerint Izrael 2020-ban hozta meg a döntést, hogy mind az F-35-ös lopakodó vadászgépekből, mind az F-15-ösökből álló flottáját megerősíti, de a közelmúlt politikai instabilitása miatt csak az F-35-ösökről szóló döntést hajtották végre. Most, az új kormány múlt havi megválasztását követően az F-15-ösökről is megszületett a döntés.

Az izraeli légierő a már meglévő F-15-ös flottáját szeretné kiegészíteni és korszerűsíteni, amely gépek képesek olyan nehézfegyverek szállítására, amelyekre Izraelnek szüksége lenne ahhoz, hogy elérje Irán nukleáris létesítményeit, amelyek többsége mélyen a föld alá van temetve.

A Boeing szerint az F15-EX „több fegyvert hordoz, mint bármely más vadászgép a kategóriájában”.

Az amerikai légierő 2021-ben kapta kézhez az F-15 EX első változatát, és a héten közölte, hogy a kétéves tesztelés után a repülőgép a hordozható fegyverek számát és mennyiségét tekintve felülmúlta a várakozásokat.

Amerikai források a Breaking Defense-nek elmondták, hogy Izrael valószínűleg legkorábban 2028-ban kapja meg az új repülőgépeket, de Izrael a gyorsabb szállítást szorgalmazná. Azt is elmondták, hogy Izrael dönthet úgy, hogy megduplázza az eredetileg 25 repülőgépből álló megrendelést.

A cikkből kiderül, hogy Izrael döntését az Irán és Oroszország között kiépülő védelmi kapcsolatok, valamint az a félelem tette sürgetőbbé, hogy Moszkva a fejlett Sz-400-as légvédelmi rendszerrel szállíthat Iránnak.

Izrael F-15-ös vadászrepülőgépeinek nagy részét először az 1970-es években gyártották és szállították le, bár az azóta eltelt évtizedekben korszerűsítették és felújították őket.

Hiába a vadonatúj F-35-ösök, Izrael továbbra is számít a régebbi gépeire

A légierő volt parancsnoka beszélt arról, hogy az újabb és régebbi vadászgépek miként tudnának együttműködni egy Irán elleni támadás során.

Ha az üzlet létrejön, és Izrael visszatér az F-15-ösök beszerzéséhez, az két évtized óta az első Boeing vadászrepülőgép-beszerzés lenne az izraeli légierő számára. Az azóta eltelt években Izrael 100 F-16-ost és további 50 F-35-ös lopakodó repülőgépet vásárolt a Boeing fő versenytársától, a Lockheed Martintól.

A múlt héten egy sor interjúban Aviv Kohavi, az IDF leköszönő vezérkari főnöke megismételte, hogy az izraeli hadsereg elsősorban Iránra összpontosít, és azon dolgozik, hogy biztosítsa a képességeit, hogy szükség esetén egyedül is képes legyen megakadályozni Teheránt az atomfegyverek megszerzésében.

Kohavi a Walla hírportálnak azt mondta, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges támadás az izraeli hadsereg előtt álló „fő feladat”, és fogadkozott, hogy

„az IDF készen áll majd arra, hogy a parancs napján teljesítse küldetését”.

Tekintettel arra, hogy egyre nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Irán visszatér-e a nyugati hatalmakkal kötött 2015-ös nukleáris megállapodáshoz, az elmúlt két évben az IDF fokozta az előkészületeit.

Izrael szorgalmazza tovább azt is, hogy az Egyesült Államok készítsen katonai készenléti terveket annak érdekében, hogy megakadályozza Irán atomfegyver megszerzését. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy szükség esetén kész katonai erőt alkalmazni, de továbbra is a diplomáciai utat részesíti előnyben.

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha az Egyesült Államok nem csatlakozna Izraelhez egy ilyen csapásban, Kohavi azt mondta, hogy „Izraelnek képesnek kell lennie arra, hogy végrehajtsa ezt a műveletet, akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyedül cselekszünk”.

Még modernebb F-35-ösök és új F-15-ösök? Izraelnek nagy tervei vannak a légierejével

Az izraeli légierő most azzal sürgeti az Egyesült Államokat, hogy nagyobb hozzáférést biztosítson számára az F-35 alapvető avionikájához.