Hiába a vadonatúj F-35-ösök, Izrael továbbra is számít a régebbi gépeire

Eitan Ben-Elijahu az izraeli légierő volt parancsnoka, nyugalmazott vezérőrnagy elmondta a JNS-nek, hogy a lopakodó vadászgépek hozzájárulnak Izrael elrettentő erejéhez az Iszlám Köztársasággal szemben.

Az izraeli F-35-ös flotta növekedése növeli Izrael elrettentő erejét Iránnal és annak nukleáris programjával szemben – mondta a JNS-nek az izraeli légierő egykori parancsnoka.

Vasárnap Izrael további három F-35-ös lopakodó vadászrepülőgépet kapott az amerikai gyártótól, a Lockheed Martintól. Az ötödik generációs repülőgép számos fontos képességgel ruházza fel az izraeli légierőt, a lopakodástól kezdve a legmodernebb fegyverek hordozásáig. A repülőgép azon képességét, hogy a legmodernebb adathálózatokon keresztül gyűjtsön, fogadjon és továbbítson hírszerzési információkat, az izraeli légierő szintén kulcsfontosságúnak tartja – mondta Eitan Ben-Elijahu.

Annak ellenére, hogy Irán gyors haladást ért el a nukleáris hasadóanyag felhalmozásában és a fejlett centrifugákat szerzett be, a becslések szerint még mindig 18 hónap vagy akár két év kellhet neki, hogy képes legyen atomfegyvert építeni.

Bár az IDF vezérkari főnöke, Aviv Kochavi altábornagy kedden azt mondta, hogy az izraeli hadsereg felgyorsítja az Irán elleni felkészülést, Ben-Elijahu szerint nem biztos, hogy a döntés arról, hogy megelőző csapást mérnek-e Iránra, már a küszöbön áll.

Az amerikai Központi Parancsnokság vezetőjének, Michael Kurilla tábornoknak a héten Izraelben tett látogatása során Kochavinak azt mondta, hogy Izrael és az Egyesült Államok „minden fronton együtt tevékenykedik, hogy hírszerzési információkat gyűjtsön, semlegesítse a fenyegetéseket, és felkészüljön különböző forgatókönyvekre”.

„A két ország a Közel-Keleten és különösen az iráni rezsim ellen kialakuló fenyegetésekkel szemben gyorsított ütemben képezi ki és fejleszti a közös katonai képességeket”

– tette hozzá.

Ben-Elijahu a JNS-nek elmondta, hogy mindezek ellenére Izrael valószínűleg még egy ideig diplomáciai megoldást fog keresni Iránnal szemben.

Az izraeli légierő képességeivel kapcsolatban Ben-Elijahu hangsúlyozta, hogy Izrael negyedik generációs F-16-osai és F-15-ösei továbbra is létfontosságú szerepet játszanak.

Az elmúlt években az IAF új fegyverekkel és más kulcsfontosságú rendszerekkel korszerűsítette F-16-osait, köztük a régebbi F-16 C/D „Barak” és az újabb F-16 „Sufa” típusokat.

„Ezek a régebbi repülőgépek olyan magasságokat és távolságokat képesek elérni, és olyan hasznos terhet képesek hordozni, amelyek nem maradnak el az F-35-től, sőt egyes esetekben meg is haladják azt”

– jegyezte meg Ben-Elijahu.

Az IAF volt parancsnoka ráadásul felhívta a figyelmet arra, hogy az újabb és régebbi vadászgépek miként tudnak együttműködni, kijelentve, hogy „miután az ‘Adir’ [az IAF által az F-35-ösre használt elnevezés] lopakodó képességével utat tör magának, a régebbi gépek utána érkezhetnek, és behatolhatnak az ellenséges légtérbe”.

Irán a maga részéről úgy tűnik, hogy tovább folytatja nukleáris programját.

A washingtoni székhelyű Institute for Science and International Security hétfőn közzétett jelentése szerint Irán új alagútkomplexumot épít a natanzi urándúsító telep alatt. A komplexum a jelentés szerint a fejlett centrifugák nagyszabású összeszerelő üzemének ad majd otthont, és urándúsító üzemként is szolgálhat.

„A 2022 szeptemberében és októberében készült kereskedelmi műholdfelvételek azt mutatják, hogy Irán befejezte a második nyugati alagútbejáratot, így összesen négy alagútbejárat van” – áll a jelentésben.

Szeptemberben a Reuters arról számolt be, hogy Irán 60%-ra dúsított uránkészlete 55,5 kilogrammra nőtt – ez elegendő egy atombombához, ha 90%-ra dúsítják. Az információ az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének jelentésén alapult.

„Irán most 25 kilogramm [uránt] tud előállítani 90%-os dúsítással, ha akarja”

– idézett a jelentés egy magas rangú diplomatát.