Zsidó szervezetek tiltakoznak Lavrov holokauszt-hasonlata miatt

Az Európai Zsidó Kongresszus megdöbbenésének és aggodalmának adott hangot Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mai kijelentése nyomán, aki a nyugati kormányok Ukrajnának nyújtott támogatását a Hitler „végső megoldásához” hasonlította, amely a Soá során hatmillió zsidó meggyilkolásához vezetett.

Lavrov szerdán azt állította, hogy az Egyesült Államok európai államokból álló koalíciót hozott létre az „orosz kérdés” megoldására, ugyanúgy, ahogy Hitler megszervezte az európai zsidók számára a Végső Megoldást.

„Megdöbbentő és felháborító Lavrov miniszter úr szégyenletes összehasonlítása a demokratikus országok koalíciójának fellépése és Hitler hatmillió zsidó üldözése és meggyilkolása között a Soá során”

– mondta Ariel Muzicant, az EJC elnöke.

„Ez a holokauszt legelemibb torzítása, és felszólítjuk Lavrov urat, hogy egyértelműen kérjen bocsánatot és vonja vissza ezeket a megjegyzéseket” – tette hozzá.

Lavrov azt állította, hogy a Nyugat „háborút folytat hazánk ellen, amelynek ugyanaz a feladata: az orosz kérdés „végső megoldása”.

„Nem ez az első alkalom, hogy a miniszter holokauszt-egyenlőséget és Hitlerre való utalásokat használ”

– mutatott rá Musicant.

„Ennek véget kell vetni. Miközben a következő napokban a holokauszt nemzetközi emléknapját ünnepeljük, azt a napot, amikor a Vörös Hadsereg felszabadította Auschwitzot, a holokauszt áldozatainak emlékét soha nem szabad ilyen megdöbbentő módon felhasználni”.

Lavrov: Úgy vélem, Hitlerben is volt zsidó vér

Az orosz külügyminiszter szerint az a tény, hogy Ukrajna elnöke zsidó, nem mond ellent Moszkva állításainak, miszerint azért indította az inváziót, hogy „nácitlanítsák” az országot