Az amerikaiak kétharmada nem tudja, hány zsidó halt meg a holokauszt során

Az amerikai államok többsége nem rendelkezik olyan törvénnyel, amely előírná, hogy az állami iskolák diákjai tanuljanak a holokauszt borzalmairól – derül ki az Axios elemzéséből.

A felmérések szerint az amerikaiak – különösen az ezredfordulósok és a Z generáció tagjai – nincsenek tisztában az alapvető tényekkel a holokausztról, miközben egyre több a rasszista és antiszemita bejegyzés a közösségi médiában, és az antiszemita erőszakos cselekmények száma is megugrott az Egyesült Államokban.

Egyre kevesebb a holokauszt-túlélő, aki az oktatási programok keretében előadásokat tudna tartani az iskolákban, megfosztva ezzel a pedagógusokat egy olyan kulcsfontosságú lehetőségtől, amelynek segítségével a diákokat a második világháború borzalmairól taníthatják.

A National Conference of State Legislatures politikai munkatársa, Emily Ronco által gyűjtött adatok szerint 2017 előtt mindössze öt államban volt olyan törvény, amely előírta a holokausztoktatást. Ezután 13 állam hozott törvényt, miután Trump elnök hivatalba lépett, és az országban megugrott az antiszemita incidensek száma.

Néhány állam, ahol nincs kifejezetten a holokausztoktatást előíró törvény, arra utasítja az iskolákat, hogy az állami oktatási szervezetek által elfogadott standardok segítségével tanítsák a holokausztot.

Kalifornia, amely nem szerepel az Állami Törvényhozók Nemzeti Konferenciájának listáján, 1985-ben törvényt hozott, amely szerint a társadalomtudománynak

„különös figyelmet kell fordítania a népirtás, a rabszolgaság és a holokauszt embertelenségének tanulmányozására, valamint napjaink kérdéseire”.

Pennsylvania, amely szintén nem szerepel a listán, 2014-ben törvényt fogadott el, amely kiemelten kezeli a holokausztoktatást. Az oktatást nem kötelező, de „ösztönzik”, közölte az állami oktatási tanács.

Whoopi Goldberg továbbra sem tekinti faji kérdésnek a holokausztot

Goldberg szerint a zsidók ellen irányult náci genocídium fehér emberek két csoportjáról szólt, és a zsidók nem faji hovatartozásuk miatt váltak célponttá.

Egy 2020-ban készült, az amerikaiak holokauszt-tudatosságát mérő felmérés szerint a megkérdezettek nagyjából kétharmada nem tudta, hány zsidó halt meg a holokauszt során.

A 18 és 40 év közötti amerikaiak körében végzett felmérésből az is kiderült, hogy 48 százalékuk egyetlen koncentrációs tábort vagy gettót sem tudott megnevezni.

Az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények idén több nagyvárosban is emelkedő tendenciát mutatnak, és a Center for the Study of Hate and Extremism szerint meghaladhatják a 2021-es számokat – ami rekordévet jelenthet.

Samantha Abramson, a milwaukee-i Nathan és Esther Pelz Holokauszt Oktatási Erőforrás Központ ügyvezető igazgatója ugyanakkor figyelmeztet, hogy az olyan államok, mint Wisconsin, amelyek előírják a holokausztoktatást, nem adnak rá elegendő pénzt.

„Senki sem tartja szemmel, hogy az egyes iskolák mit tesznek… a törvény nem írja elő, hogy hány órára van szükség, vagy az évnek melyik időszakában kell azt csinálni. Így nagy eltérések lesznek körzetenként.”

Abramson elmondta, hogy központja óravázlatokkal és ötletekkel látja el a tanárokat a holokauszt hatékony tanításához.

Auschwitzban balhézott egy amerikai neonáci, elengedték

Minadeo horogkeresztes nyaklánccal a nyakában pózolt a hírhedt Arbeit Macht Frei felirat alatt.