Whoopi Goldberg továbbra sem tekinti faji kérdésnek a holokausztot

A közismert színésznő ismét kijelentette, hogy a holokausztnak semmi köze nem volt a faji hovatartozáshoz — írja a Tett és Védelem Alapítvány.

Hasonló megjegyzései miatt idén februárban két hétre felfüggesztette az ABC News Whoopi Goldberg szereplését a The View című műsorban. Később elnézést kért kijelentéseiért.

A 67 éves, Caryn Elaine Johnson néven született, zsidó felmenőkkel nem rendelkező Goldberg a The Times című brit lapnak adott szombati interjújában azt mondta, hogy az Adolf Hitler vezette zsidók ellen irányult náci genocídium nem faji kérdés volt, hanem fehér emberek két csoportjáról szólt, és a zsidók nem faji hovatartozásuk miatt váltak célponttá.

„Emlékezz, hogy kiket öltek meg először. Nem faji gyilkosságokat hajtottak végre; fizikai gyilkosságokat követtek el. Olyan embereket öltek meg, akiket mentálisan fogyatékosnak tartottak. Aztán meghozták ezt a döntést”

– mondta az Oscar-díjra jelölt színésznő, aki Mamie Till-Mobley polgárjogi aktivista édesanyját alakítja a Till című új filmben.

Zsidó hangzású művésznevét kommentálva Goldberg 2011-ben azt mondta, hogy ő személy szerint a judaizmussal azonosul, és zsidónak érzi magát. A The Timesnak szombaton úgy fogalmazott, hogy művészneve egy „távoli zsidó őstől” származik. Hozzátette: a legjobb barátja szerint nem véletlenül nincs a népszámlálási kérdőívben külön rubrika a zsidó faj számára.

„Ez arra enged következtetni, hogy valószínűleg nem is vagyunk faj”

– jegyezte meg.

Az interjút készítő Janice Turner közbevágott, hogy a nácik fajnak tekintették a zsidókat, mire a színésznő a következőt mondta:

„Igen, de ez a gyilkos, nem igaz? Az elnyomó megmondja neked, hogy mi vagy. Miért hiszel nekik? Mert ők nácik. Miért hiszed el, amit mondanak?”

Turner további érvként hozta fel, hogy a náci faji törvények kifejezetten a zsidókra irányultak, majd megkérdezte, ez alapján a holokauszt nem a faji hovatartozásról szólt? Goldberg azt válaszolta, hogy eredetileg nem.

Whoopi Goldberg szerint a „holokauszt nem a faji hovatartozásról szólt”

Az ismert színésznő és műsorvezető elnézést kért.

„Ez nem változtat azon a tényen, hogy egy zsidót nem lehetett kiszúrni az utcán. Megtalálhatsz. Őket nem tudtad megtalálni. Ez volt a lényeg, amire céloztam. De azt gondolhattad volna, hogy egy nagy, régi, büdös sz.rt dobtam az asztalra, anyaszült meztelenül”

– utalt a The View című műsorban tett vitatott megjegyzéseire.

Azt is fejtegette, hogy míg a nácik afrikai származású embereket is kiszemeltek, mert fizikailag különbözőek voltak, a zsidóknak könnyebb volt elvegyülniük a fehérek között és elrejtőzniük a nácik elől, mint a feketéknek.

Goldberg megjegyzései ismét visszatetszést váltottak ki, többek között Ritchie Torres képviselő részéről, aki a Twitteren azt írta:

„Az antiszemitizmus zsidóellenes rasszizmus. Pont. Azt állítani, hogy a holokausztnak semmi köze a rasszizmushoz, a legrosszabb történelmi revizionizmus”.

Az International Legal Forum vezérigazgatója, Arsen Ostrovsky hasonlóan tweetelt Goldberg uszító megjegyzéseiről:

„Tehát, az év eleji állítólagos bocsánatkérés után Whoopi Goldberg rátesz egy lapáttal az aljas megjegyzéseire, miszerint a holokauszt nem a faji hovatartozásról szólt, hanem a fehér emberek két csoportja közötti erőszakról. Valaki vegye le ezt az ostoba tudatlant a műsorról!”

Ari Ingel, a szórakoztatóiparban tevékenykedő Creative Community for Peace nonprofit szervezet igazgatója azt mondta:

„Az antiszemitizmus mélyen gyökerezik Whoopi Goldbergben. Nem tanult semmit”.

Felfüggesztette Whoopi Goldberget az ABC News

Hogy legyen ideje elgondolkodni és okulni a holokausztot relativizáló kijelentéseinek következményeiből.