Felfüggesztette Whoopi Goldberget az ABC News

Az Oscar-díjas színésznőt kedden felfüggesztették az ABC „The View” című talkshow-jából, amiért egy nappal korábban azt állította, hogy a holokauszt „nem a faji hovatartozásról szólt” – közölte a csatorna hírrészlegének elnöke, a színésznő botrányos kijelentései miatt kirobbant felháborodás nyomán.

A 66 éves Goldberg a műsor másnapján, hétfőn a „The Late Show” című műsorban, majd a „The View” következő, kedd reggeli adásában is bocsánatot kért a megjegyzéseiért.

„Azonnali hatállyal két hétre felfüggesztem Whoopi Goldberget helytelen és bántó kijelentései miatt”

– írta Kim Godwin, az ABC News elnöke a csatorna Twitteren közzétett közleményében.

„Bár Whoopi bocsánatot kért, megkértem, hogy szánjon időt arra, hogy elgondolkodjon és okuljon a kijelentései következményeiből”

– mondta Godwin.

„Az ABC News teljes szervezete szolidáris zsidó kollégáinkkal, barátainkkal, családunkkal és közösségeinkkel”.

Amint korábban megírtuk, Goldberg és a „View” műsorvezetőtársai azután beszéltek a holokausztról, hogy egy Tennessee állambeli helyi iskolatanács megszavazta, hogy Art Spiegelman Maus című grafikus regényét kiveszik a nyolcadik osztályosok nyelvi tananyagából. A McMinn megyei iskolai tisztviselők a Pulitzer-díjas műben található trágárságra és meztelenségre hivatkoztak.

„Ez fehér emberek csinálják fehér emberekkel, szóval ti mindannyian egymás között fogtok harcolni”

– mondta Goldberg az ominózus, vasárnapi műsorban.

Nicholas Fondacaro on Twitter: „Sparks fly as The View panel confronts Whoopi after she says „the Holocaust isn’t about race. No. It’s not about race.””Well, the considered Jews a different race,” Joy Behar says.”But it’s about white supremacy. It’s about going after Jews and Gypsies,” Ana Navarro adds. pic.twitter.com/GZwZSi2qXi / Twitter”

Sparks fly as The View panel confronts Whoopi after she says „the Holocaust isn’t about race. No. It’s not about race.””Well, the considered Jews a different race,” Joy Behar says.”But it’s about white supremacy. It’s about going after Jews and Gypsies,” Ana Navarro adds. pic.twitter.com/GZwZSi2qXi

Zsidó csoportokat és másokat feldühítettek Goldberg állításai, amelyek szerintük ellentmondanak annak a ténynek, hogy a nácik mintegy 6 millió zsidót öltek meg a második világháború alatt az Adolf Hitler által szított antiszemita ideológia alapján, miszerint a zsidók alsóbbrendű fajnak számítanak.

„Nem Whoopi Goldberg, a holokauszt arról szólt, hogy a nácik szisztematikusan kiirtották a zsidó népet – akiket alacsonyabb rendű fajnak tartottak”

– írta a Twitteren Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezérigazgatója a kommentekre reagálva.

„Dehumanizálták őket, és ezt a rasszista propagandát használták arra, hogy igazolják 6 millió zsidó lemészárlását. A holokauszt eltorzítása veszélyes”

– mondta Greenblatt.

A Caryn Johnson néven született komikus és színésznő a Ghost című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Whoopi Goldberg szerint a „holokauszt nem a faji hovatartozásról szólt”

Az ismert színésznő és műsorvezető elnézést kért.