Betiltották több amerikai iskolában a díjnyertes holokauszt-képregényt

Egy Tennessee állambeli iskolai körzetben gondolták úgy, hogy a Pulitzer-díjas Maus képregény alkalmatlan középiskolások oktatására – írja a Kibic.

A világhírű képregény szerzője, Art Spiegelman érthetetlennek nevezte azt a döntést, miszerint a Maus a benne található káromkodások és meztelen ábrázolások miatt nem illik bele az iskolai tananyagba. Tennessee államban található McMinn megyei iskolai körzet vezetősége szerint viszont pontosan ez a helyzet.

A testület döntése hangsúlyozza, hogy a Maus nem a témája, tehát a holokauszt miatt került ki a tananyagból, hanem a helyenként benne található trágárságok, illetve a meztelen jelenetek miatt. Spiegelman önéletrajzi ihletésű képregénye a holokauszt áldozatait egerekként, a nácikat pedig macskaként ábrázolja. Az áldozatokat pedig a koncentrációs táborba érkezéskor vetkőztetik meztelenre a nácik.

Miután sokan mások is felháborodtak a tiltáson, a testület közölte, a döntésük „nem csökkenti a Maus mint hatásos és jelentőségteljes irodalmi alkotás értékét, és nem vitatjuk annak fontosságát, hogy gyermekeinket megtanítsuk a holokauszt történelmi és erkölcsi tanulságaira és valóságára.” Arra utasították a tanárokat, hogy a 13-14 éveseknek a „koruknak megfelelő módon” tanítsák a holokauszt témáját – írja a Szombat.

A megyei iskolaszék gyűlésén részt vett egy volt történelemtanár is, aki amellett érvelt, hogy bár olvashatók csúnya szavak a képregényben, de Spiegelman így akarta közvetíteni a borzalmakat. A holokausztban pedig nincs semmi szép, mondta, de nem sikerült ezzel meggyőznie az iskolai körzet vezetőit.

Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma közleményben reagált az esetre, amiben azt írták, hogy a Maus kulcsfontosságú a diákok holokausztról való tájékoztatásában. „Az olyan művek, mint a Maus, arra ösztönözhetik a diákokat, hogy kritikusan gondolkodjanak a múltról” – írták közleményben, amelyet január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján adtak ki.

„Emberek legyetek” – kérte egy holokauszt-túlélő az Európai Parlamentben

Margot Friedländer 1921-ben született Berlinben. 1943-ban édesanyját és fiútestvérét Auschwitzba deportálták, ahol mindkettőjüket megölték – írja a Magyar Hang.