Borat: Kanye még Kazahsztánnak is túl antiszemita! – videó

A Kennedy Center a múlt héten számos hírességet, köztük George Clooney-t és a U2 együttest is díjazta. Az ünnepségen Sacha Baron Cohen is fellépett, méghozzá népszerű Borat karakterét megjelenítve. Az esetlen és nyíltan rasszista, homofób és szexista kazah újságíró figurájáján keresztül Cohen keményen beszólt a közelmúltban antiszemita kirohanásai miatt nagy botrányt kavart Kanye West (manapság Ye) rappernek.

December 4-én a Kennedy Center Honors rendezvényén George Clooney, Amy Grant, Gladys Knight és a U2 kulturális hozzájárulását ünnepelték Cohen felvezetőjével. A központ később megosztotta a stand-up előadásról készült felvételeket.

A komikusnak a legtöbb figyelmet a vitatott hiphop-mogul Ye-t (korábban Kanye West) illető beszólásai keltette, bár az eseményen jelen lévő Joe Biden elnökre és Donald Trump volt elnökre tett megjegyzései is nevetést váltottak ki.

„Azt mondták, hogy az US és A elnöke itt van… Hol van Mr. Trump? Ó, nem néz ki valami jól. Hová tűnt a nagy hasa? És a szép narancssárga bőröd sápadt lett!”

– viccelődött Cohen, aki ezután nekiment Kanye Westnek.

„Mielőtt folytatnám, el kell mondanom, hogy nagyon feldúlt vagyok az antiszemitizmus miatt az US és A-ban. Ez nem fair! Kazahsztán az első számú zsidógyülölő nemzet! Ne lopjátok el a hobbinkat! A ti Kanye-tek megpróbált Kazahsztánba költözni, és még a nevét is megváltoztatta Kazahsztanye Westre. De mi nemet mondtunk, mert ő még nekünk is túl antiszemita”

– mondta, amire a hírességekből álló közönségből óriási tapsot kapott.

Cohen a folytatásban a U2-t dicsérte, komikusan félrenevezve őket „Me Too”-nak (szójáték, a U2 együttes nevében található U – angolul kiejtve jú – azt jelenti „te” a 2 – kiejtve tú – egyaránt jelenti azt, hogy „kettő”, illetve azt, hogy „is”, a „Me Too” mozgatom jelentése pedig, hogy „én is” – a szerk.), és cikizte őket az évekkel ezelőtti kritikák miatt, amiért minden új iPhone-ra automatikusan feltöltötték az egyik albumukat.

A zenekar egyik legnagyobb slágerének, a „With or Without You”-nak a Borat-féle feldolgozását is előadta, és a közönség kényelmetlen nevetését váltotta ki azzal, hogy a „you” (te) szót „Jews”-ra (zsidók) cserélte.

„Mi a probléma? Ezt imádták Mar-a-Lagóban”

– viccelődött, utalva Donald Trump jelenlegi rezidenciájára, mielőtt egy lendületes szólót adott elő szintetizátorán.

Cohen ismert arról, hogy nyíltan elítéli az antiszemitizmust és az internet szerepét annak terjesztésében. 2019-ben megkapta a Rágalmazásellenes Liga nemzetközi díját. Az ünnepségen azt mondta:

„Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója arról beszél, hogy üdvözöljük az „ötletek sokszínűségét”, és tavaly példát adott nekünk. Azt mondta, hogy a holokausztot tagadó posztokat ‘mélységesen sértőnek’ találja, de nem gondolja, hogy a Facebooknak le kellene szednie őket, ‘mert szerintem vannak dolgok, amelyeket különböző emberek rosszul félreértenek’.

Még mindig vannak holokauszttagadók a Facebookon, és a Google még mindig a legvisszataszítóbb holokauszttagadó oldalakra visz egy egyszerű kattintással. A Google egyik vezetője egyszer azt mondta nekem, hogy ezek az oldalak csak a kérdés „mindkét oldalát” megmutatják. Ez őrültség.”

Szatirikus és komikus alakításai mellett Cohen drámai munkájáért is elismerést kapott. 2019-ben a Netflix „The Spy” című minisorozatában szerepelt Eli Cohen Moszad-ügynökként, és Golden Globe-jelölést kapott a legjobb minisorozatban játszott színésznek járó díjra.

Cohent a múltban kritikák is érték Borat alakítása miatt, mivel azt sokan rasszistának és igazságtalannak ítélték a Kazahsztánnal szemben.

Borat at Kennedy Center Honors

Uploaded by Steve Rosenbaum on 2022-12-29.

„A világ országainak fel kell hagyniuk azzal, hogy a homokba dugják a fejüket”

Megtartotta első nyilvánosan mondott beszédét Izrael új külügyminisztere, Eli Cohen.