Sacha Baron Cohen náci analógiával támadja a Facebook vezérét

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg csütörtökön szenvedélyesen vette védelmébe cégét, amely a vélemények széles körének a kifejtését teszi lehetővé a platformon. Baron Cohen nagyon nem ért egyet.

A szabad véleménynyilvánítás mennyországa a Facebook? Vagy inkább olyan, mint egy étterem, amely neonácikat szolgál ki?

Attól függ, ki kérdezi – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg csütörtökön szenvedélyesen vette védelmébe cégének azt a gyakorlatát, amely a vélemények széles körének a kifejtését teszi lehetővé a platformon. A washingtoni Georgetown Egyetemen tartott beszédében Zuckerberg az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítésére és a polgárjogi mozgalomra hivatkozott, így próbálva védeni, hogy a közösségi médiaóriás következetesen megtagadja a gyűlöletbeszéd korlátozását.

„Egyesek szerint az internetes felületeknek lehetővé kell tenniük a vélemények teljességének az első alkotmánymódosítás által védett kinyilvánítását, jóllehet az első alkotmánymódosítás nem vonatkozik kifejezetten a vállalatokra” – mondta Zuckerberg.

„Büszke vagyok arra, hogy a Facebooknál vallott értékeinket az amerikai hagyomány ihlette, amely sokkal jobban támogatja a szabad véleménynyilvánítást, mint bármely más gyakorlat a világon”.

Ám Sacha Baron Cohen, aki maga is tud egy s mást a tiszteletlen beszédről (lásd: a Borattól kezdve A diktátoron keresztül Ali G-ig szinte valamennyi filmszerepét, amit valaha eljátszott), azt mondja, hogy egy magánvállalat vezérigazgatójaként Zuckerbergnek komolyabban kellene vennie a szerepét.

Egy tweetben Cohen azt írta, hogy a támadó jellegű beszéd engedélyezésével a Facebookon Zuckerberg olyan, mint egy étterem, amely zsidógyűlölő sértéseket kiabáló antiszemitákat fogad.

Sacha Baron Cohen on Twitter: „If he owned a fancy restaurant and 4 neo-Nazis came goose-stepping into the dining room and were talking loudly about wanting to kill „Jewish scum”, would he serve them an elegant eight course meal? Or would tell them to get the f**k out of his restaurant? It’s the same thing. / Twitter”

If he owned a fancy restaurant and 4 neo-Nazis came goose-stepping into the dining room and were talking loudly about wanting to kill „Jewish scum”, would he serve them an elegant eight course meal? Or would tell them to get the f**k out of his restaurant? It’s the same thing.

„Ha egy divatos étterem tulajdonosa lenne, ahová négy neonáci masírozna, és hangosan arról beszélne, hogy „zsidó söpredéket” akar ölni, vajon elegáns, nyolc fogásos étkezést szolgálna fel nekik? Vagy azt mondaná nekik, hogy takarodjanak a p****ba az étterméből?” – írta Cohen.

„Minden törvényes joga megvan hozzá, sőt erkölcsi kötelessége azt mondani nekik, hogy takarodjanak a p****ba az étterméből”.