„A világ országainak fel kell hagyniuk azzal, hogy a homokba dugják a fejüket”

Eli Cohen új izraeli külügyminiszter a külügyminisztérium munkatársaihoz intézett bemutatkozó beszédében kijelentette, hogy Izrael és az Egyesült Államok kapcsolata „prioritásaink között az első helyen áll”.

„Az izraeli-amerikai kapcsolatokat nem lehet helyettesíteni”

– mondta.

„Ez egy hosszú távú stratégiai partnerség, amely mindenekelőtt a közös értékeken és a közös érdekeken alapul”.

A tervek szerint Cohen a külügyminisztériumi fogadóünnepség után Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel fog beszélni.

Cohen szerint Izrael kulcsfontosságú partner Európa számára, és Jeruzsálemnek lehetősége van arra, hogy elmélyítse kapcsolatait az EU-val.

A tervek szerint holnap tárgyal orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Ezután az Ábrahám-egyezményekkel kapcsolatban Cohen azt mondta, hogy azok „kiterjesztése nem a „ha”, hanem a „mikor” kérdése”.

Ukrajnai háborúról kapcsolatban Cohen csak annyit mondott, hogy ez a kormány kevesebbet fog beszélni róla, de továbbra is folytatja a humanitárius segítségnyújtást Kijevnek.

Demokrata törvényhozók kivizsgálnák az izraeli kémprogramok amerikai használatát

Válaszokat követelnek az FBI-tól és a DEA-tól.

Cohen kitért az iráni nukleáris fenyegetésre, és azt mondta, hogy Izrael a katonai képességeinek bővítésére fog összpontosítani, miközben egy nemzetközi egységfront létrehozásán fog dolgozni Teherán nukleáris ambíciói ellen.

„A világ országainak fel kell hagyniuk azzal, hogy homokba dugják a fejüket”

– mondta Cohen.

A külügyminiszter szemére vetette a palesztinoknak, hogy céljaikat olyan nemzetközi fórumokon próbálják elérni, mint a hágai Nemzetközi Bíróság.

„Akiket bíróság elé kellene állítani, az a palesztin vezetés, amely a világon az egyetlen, amely a zsidók meggyilkolására buzdít, csak azért mert zsidók”.

Cohen továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy küldjön egyértelmű üzenetet a palesztin vezetésnek, hogy „elég volt a [palesztin] oktatási intézményekben történő uszításból és a zsidógyilkosok finanszírozásából”.

Új izraeli védelmi miniszter: Izrael ellenségei kudarcot fognak vallani!

Joáv Galant váltotta Beni Ganzot a védelmi minisztérium élén.