Demokrata törvényhozók kivizsgálnák az izraeli kémprogramok amerikai használatát

Adam Schiff képviselő részleteket követel a DEA által az izraeli Paragon cég által kifejlesztett technológia használatáról; Ron Wyden szenátor pedig magyarázatot követel az FBI-tól a Pegazus kémprogram megvásárlásával és tesztelésével kapcsolatban.

Az Egyesült Államok kongresszusának két vezető demokratája csütörtökön vizsgálatot követelt két izraeli cég által készített kémprogram megvásárlásával és használatával kapcsolatban, hogy ezzel próbálják megfékezni a hackereszközök használatát az országban.

Adam Schiff képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke a múlt héten a kábítószer-ellenes hatósághoz (DEA) fordult, részleteket kérve arról, hogy az ügynökség hogyan használja a Graphite nevű kémprogramot, amelyet az izraeli Paragon cég fejlesztett ki.

A Graphite képes behatolni a mobiltelefonokba és adatokat, például üzeneteket, videókat, fényképeket és egyéb fájlokat gyűjteni.

Schiff felszólította a DEA-t, hogy január 15-ig válaszoljon az ügynökséghez egy titkos kiegészítésben benyújtott kérdéseire.

A New York Times e hónap elején számolt be arról, hogy a Biden-kormányzat engedélyezte a DEA számára az eszköz alkalmazását, annak ellenére, hogy tavaly nyilvánosan állást foglalt a kémprogramokkal való visszaélések ellen, sőt, feketelistára tette az NSO Group izraeli céget.

Pegazus-ügy: nem találtak bizonyítékokat jogellenes lehallgatásokra Izraelben

A vizsgálat nem tárt fel semmilyen törvénysértést, ami azt jelenti, hogy felsorolt személyek telefonjait soha nem hackelték meg, vagy érvényes bírósági végzéssel hackelték meg őket

A The Timesnak adott nyilatkozatában a DEA azt írta, hogy „a kábítószer-ellenes hatóság emberei minden törvényes nyomozati eszközt felhasználnak, hogy üldözzék a világszerte működő, külföldi székhelyű kartelleket és személyeket, akik felelősek a tavalyi évben 107 622 amerikai kábítószer-mérgezés okozta haláláért”.

Közben Ron Wyden demokrata szenátor levelet küldött a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI), hogy tájékoztatást kérjen az NSO Group által kifejlesztett Pegazus kémprogramnak az iroda általi megvásárlásáról és teszteléséről.

Wyden felszólította az FBI-t, hogy magyarázza meg, miért döntött úgy, hogy nem használja a Pegazust, mondván, hogy

„továbbra sem világos, mi váltotta ki az FBI vezetésének döntését, hogy lemondott az eszköz operatív használatáról”.

„Az amerikai népnek joga van tudni az FBI hackertevékenységének mértékét és az e vitatott megfigyelési technika alkalmazását szabályozó szabályokat” – írta Wyden.

Veszélybe került Izrael pozíciója a kiberfegyverek piacán?

A kibervédelmi szakma több vezetője attól tart, hogy több izraeli vállalat bezárhatja a kapuit.