Figyelmeztetést adott ki a Moszad kémfőnöke

Irán azon dolgozik, hogy szorosabbra fűzze védelmi kapcsolatait Oroszországgal, és továbbra is fejlett fegyverekkel lássa el – figyelmeztetett csütörtökön David Barnea Moszad-főnök.

Oroszország az elmúlt hónapokban széles körben használt iráni drónokat a polgári célpontok elleni támadások során Ukrajnában.

„Figyelmeztetünk Irán jövőbeni szándékaira, amelyeket igyekeznek titokban tartani. Azon dolgoznak, hogy

elmélyítsék és bővítsék a fejlett fegyverek szállítását Oroszországnak, hogy bővítsék az urándúsítási projektjüket, és fokozzák támadásaikat a régió baráti muszlim országai ellen”

– mondta Barnea a jeruzsálemi elnöki rezidencián tartott hanukai gyertyagyújtási ünnepségen.

Az ünnepségen Barnea és Jichák Herzog izraeli elnök kitüntetéseket adott át a Moszad ügynökeinek az elmúlt év különböző műveleteiért.

Beszéde elején Barnea elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a hírszerző ügynökség veszélyes kísérleteket azonosított Irán részéről, hogy terrortámadásokat hajtson végre Izrael és a régió más országai ellen.

„Nem lepődünk meg az iráni rezsim merészségén. Miközben az egyik karja iráni diplomatákat küld Bécsbe, hogy a világhatalmakkal egy megállapodásról tárgyaljanak, a másik karja iráni terroristákat küld, hogy ártatlan embereket gyilkoljanak szerte a világon, csak azért, mert izraeliek vagy zsidók” – jegyezte meg a Moszad kémfőnöke.

Állítólag Irán áll a német zsinagógák elleni támadások mögött

A német média csütörtök este arról számolt be, hogy a gyanú szerint az iráni Forradalmi Gárda áll az ország zsidó közösségének zsinagógáit ért legutóbbi támadási kísérletek mögött.

Barnea elmondta, hogy a Moszad már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett, hogy Irán azt tervezi, hogy segít Oroszországnak, majd később valóban megindultak az iráni fegyverek az oroszoknak.

„Az Iránból hallott hazugságok ellenére reflektorfénybe helyeztük az Oroszországba irányuló fegyverszállításokat” – mondta. „Az iráni hazugságok nem újdonságok számunkra.

Vannak olyan elemek a Nyugaton, akik az Iránnal való megállapodás aláírására szólítanak fel, miközben szemérmetlenül figyelmen kívül hagyják a magában a megállapodásban szereplő iráni hazugságokat”.

Barnea szerint az egyetlen hírszerző ügynökség, amely nem lepődött meg azon, amit Irán tett, az a Moszad.

„Ez nemcsak a hírszerzésünk miatt van így, hanem azért is, mert alaposan ismerjük Irán folyamatos csalási kísérleteit” – mondta. „Az irániak továbbra is úgy tesznek, mintha normális ország lennének, miközben a pusztítás, a terrorizmus és az állampolgáraik elleni brutális akciók politikáját hajtják végre, csupán a rezsim túlélése érdekében”.

„Ez az az ország, amellyel a szabad világ valamiféle megállapodást akar kötni?”

– kérdezte Barnea.

Az iráni rezsim elleni folyamatos tüntetéseket említve Barnea azt mondta, hogy a Moszadnak bizonyítékai vannak arra, hogy a tüntetések „kihívást jelentenek” a rezsim számára.

„Világosan látjuk, hogy az állítólag erős rezsim meglepődött és megijedt. Világosan érezzük a kapcsolatot az iráni néppel. Jól emlékszünk Iránra és Izraelre, mint valódi partnerekre, kölcsönös megbecsüléssel, és remélem, hogy még mindig vissza lehet térni ehhez, nem holnap és nem egy év múlva.

Pillanatnyilag nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikor, de már látjuk a változás kezdeteit”

– jegyezte meg Barnea.

Nem tétlenkedett a Moszad: titkos hírszerzési információkat adtak át a Nyugatnak

Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban.