Nem tétlenkedett a Moszad: titkos hírszerzési információkat adtak át a Nyugatnak

Jeruzsálem diplomáciai hadjáratot indított az iráni fegyverszállítások miatt.

Izrael az elmúlt héten több tucat országnak és nemzetközi szervezetnek továbbított hírszerzési dossziékat az Oroszországba irányuló iráni fegyverexportról, azzal a céllal, hogy a világ több országát mozgósítsa a teheráni rezsimre gyakorolt nyomásgyakorlásra – közölték az izraeli külügyminisztérium magas rangú tisztviselői a Wallavál.

A külügyminisztérium magas rangú tisztviselői elmondták, hogy október 20-án a minisztérium stratégiai szárnya titkos táviratot küldött a világ tucatnyi izraeli nagykövetségének azzal a kéréssel, hogy indítsanak diplomáciai kampányt az Iránból Oroszországba irányuló fegyverszállítások ellen.

A táviratban arra kérték az izraeli diplomatákat, hogy vegyék fel a kapcsolatot azon országok magas rangú vezetőivel, ahol állomásoznak, és vessék fel az iráni drónok kérdését, valamint a ballisztikus rakéták Oroszországnak történő átadásától való félelmet, és próbáljanak több információt szerezni a témával kapcsolatban.

Nem sokkal később az izraeli külügyminisztérium elküldött ezeknek a nagykövetségeknek egy hírszerzési dossziét, amely információkat tartalmazott az Irán által eddig végrehajtott fegyverszállításokról, beleértve a fegyverek átadásának időpontját, az Oroszország által az irániaknak fizetett összegeket és az átadott felszereléseket.

Az azóta eltelt hetekben az izraeli diplomaták ezeket az üzeneteket tucatnyi ország illetékes minisztériumaihoz és politikai vezetéséhez juttatták el, miközben átadták nekik az említett hírszerzési információkat.

Múlt héten Izrael moszkvai nagykövete, Alex Ben-Zvi felvetette az iráni fegyverek szállítását Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén – közölték a külügyminisztérium magas rangú tisztviselői.

Haaretz: Izrael fegyvert nem ad, de vásárolt már katonai eszközöket Ukrajnának

Az izraeli lap három magas rangú európai diplomatára hivatkozva számolt be a hírről.

Változás Izrael magatartásában

Az október végén kezdődött diplomáciai lépések változást jelentenek Izrael eddigi magatartásban az ukrajnai háborúban való iráni részvétellel kapcsolatban.

Októberig Izrael alig lépett fel proaktívan a politikai színtéren, és az ukrajnai háborúval kapcsolatos lobbitevékenységet sem folytatott, hogy elkerülje a feszültséget Oroszországgal.

Most azonban a külügyminisztérium magas rangú tisztviselői remélik, hogy ki tudják használni az orosznak nyújtott iráni segítségre irányuló nemzetközi figyelmet, hogy növeljék a Teheránra gyakorolt nyomást.

Teherán pedig eközben arra készül, hogy növeli az Oroszországba irányuló fegyverszállításokat, és mintegy ezer korszerűbb fegyvert ad át az ukrajnai orosz háborús erőfeszítésekhez. A szállítmányok között több száz újabb támadó drón, valamint föld-föld rakéták is lesznek.

Egy az iráni fegyverek Oroszországnak történő átadását szorosan figyelemmel kísérő nyugati ország tisztviselői a CNN-nek elmondták, hogy az új fegyverek szállítása várhatóan a közeljövőben kezdődik.

Még októberben a Washington Post arról számolt be, hogy Irán a Petah-110-es és Zulfinkar típusú, 300-700 km-es hatótávolságú föld-föld rakétákat készül átadni Oroszországnak.

A rakéták átadása arra utalhat, hogy az orosz hadseregnek megcsappantak a készletei a fejlett rakétákból és precíziós lőszerekből, és kétségbeesetten próbálja azokat pótolni.

Oroszország zsákmányolt nyugati fegyverekkel fizet Iránnak

Modern nyugati fegyvereket adtak át.