Állítólag Irán áll a német zsinagógák elleni támadások mögött

A német média csütörtök este arról számolt be, hogy a gyanú szerint az iráni Forradalmi Gárda áll az ország zsidó közösségének zsinagógáit ért legutóbbi támadási kísérletek mögött – számolt be a Ynet.

Ezeket a jelentéseket hivatalosan még nem erősítették meg.

A közelmúltban három olyan incidens történt, amelyet Iránhoz kötnek, és amelyek mindegyike a múlt hónapban ugyanazon az éjszakán történt, Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány több városában. Az események közé tartozott egy esseni zsinagógában történt lövöldözés, egy bochumi zsinagóga közelében lévő iskola felé dobott robbanóanyag, valamint egy dortmundi zsinagóga felgyújtásának terve.

Az egyik fő gyanúsított a német-iráni állampolgárságú Ramin Yaktafars, becenevén „Rami Y”, aki 2021 szeptemberében menekült Iránba.

A gyanúsított a „Pokol angyalai” nevű banda helyi ágának vezetője volt, és Németország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene gyilkosság gyanújával. A legfrissebb jelentések szerint a Forradalmi Gárda sorozta be.

A német sajtóorgánumok szerint állítólag Yaktafars kapcsolatban állt egy másik német-iráni állampolgárral, akit a múlt hónapban tartóztattak le, mert megpróbált felgyújtani egy dortmundi zsinagógát. Őt azután vették őrizetbe, hogy egy másik német-iráni állampolgár elmondta a rendőrségnek, hogy a gyanúsított megpróbálta meggyőzni őt, hogy dobjon robbanóanyagot a zsinagógára. A vallomás szerint a férfi megígérte neki, hogy ha ezt megteszi, az iráni hatóságok megkegyelmeznek neki, és sértetlenül visszatérhet hazájába.

A jelentések szerint összesen négy gyanúsított vett részt az állítólagos támadásokban – egyet letartóztattak, egy feladta magát, a másik kettő pedig még mindig szabadlábon van.

A négy férfi állítólag megfigyelte a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnökét, Josef Schustert. A nyomozást követően megerősítették Schuster és a helyi zsidó intézmények biztonságát.

A német jelentések egy időben jelentek meg a Washington Post cikkével, amelyben azt állították, hogy Irán egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz kormánytisztviselők, tiltakozó aktivisták, másként gondolkodók és újságírók meggyilkolására és elrablására szerte a világon.

Az Egyesült Államok, Európa és a Közel-Kelet tisztviselői megerősítették, hogy az iráni hírszerzés nagymértékben támaszkodik nem iráni forrásokra a terrortámadások végrehajtásában.

Szakértők úgy vélik, hogy Irán bűnözőket, például ékszertolvajokat vagy drogkereskedőket próbált meggyőzni, hogy több ezer dollárért cserébe terrorcselekményeket hajtsanak végre.

Biden kidobta az Ábrahám-egyezményeket

Netanjahu békét akar Szaúd-Arábiával. Valószínűleg a szaúdiak is ezt akarják. De a Fehér Háznak más elképzelései vannak – írja Tony Badran a Tablet hasábjain.