Leleplezett cenzúra – így fogott össze a Twitter a konzervatívok ellen

A Neokohn szerkesztője

 

A nagy tech cégek évek óta ideológiai alapon cenzúrázzák a konzervatívokat. Most Elon Musk Twitter-aktái véglegesen leleplezték a gyakorlatot. Összefoglalónk az eddigi nyilvánosságra hozott Twitter-aktákról.

Elon Musk december elején kinyitotta a Twitter-széfjét és betekintést adott a külvilágnak, hogy miként cenzúrázta a közösségi oldal a Hunter Biden laptop-sztorit, valamint a konzervatív felhasználókat.

A cenzúra ténye nem újdonság, azonban az elmúlt években a közösségi oldalak kategorikusan tagadták, hogy ideológiai elfogultság motiválná őket egyes tartalmak korlátozásakor.

A cikk írásának idején négy rész jött ki az úgynevezett „Twitter-aktákból”, amelyek a Twitter vezetőinek belső levelezésének elemzését tartalmazzák, valamint betekintést adnak a konkrét moderálásba. Az első a Hunter Biden laptop-sztori cenzúrájára koncentrált, a második a Twitter feketelistáira, a harmadik felfedte a Twitter és az FBI, valamint az amerikai kormányzat szoros együttműködését, valamint Trump kitiltásához vezető folyamatot, és a negyedik leleplezés szintén Trump letiltására fókuszált.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi Elon Musk célja mindezzel. A milliárdos eddig alapvetően egy apolitikus szereplő volt, aki mindkét pártnak rengeteg pénzt adott, és akinek motivációit mindkét oldalon kétségbe lehet vonni. Az bizonyos, hogy az elmúlt egy-két évben elkezdett szimpatizálni jobboldali szereplőkkel, noha őt magát nem lehetne konzervatívnak nevezni. Állítása szerint ő „a korlátlan szólásszabadság” híve. A demokrata oldalon azzal vádolják, hogy ez azt jelenti, hogy teret ad a gyűlöletbeszédnek és a dezinformációnak. A másik oldalon némi halk kétely van Muskkal kapcsolatban. Ahogy Mary Harrington megfogalmazta az UnHerd oldalán: vajon Musk, szinte cézári, kissé önkényes hozzáállása hosszútávon mennyivel lesz jobb, mint amikor a progresszívek irányították a Twittert.

Miután Musk megkötötte az üzletet a cég átvételéről, a befektetőknek a következőt írta: „Azért vettem meg a Twittert, mert a civilizáció jövője szempontjából fontos, hogy legyen egy közös digitális főtér, ahol a legkülönbözőbb nézetekről egészséges módon, erőszak nélkül lehet vitatkozni. Jelenleg nagy a veszélye annak, hogy a közösségi média szélsőjobboldali és szélsőbaloldali visszhangkamrákra szakad szét, amelyek még több gyűlöletet generálnak és megosztják a társadalmat.”

Az amerikai oligarchák felemelkedése és a középosztály halála

A demokratikus köztársaság korszakának vége, most kezdődik az amerikai oligarchák ideje – véli egy publicista.

Hunter Biden-laptop cenzúra

Ahogy azt a Neokohn is megírta az első leleplezés azt mutatta meg, hogyan cenzúrázta a Twitter a Hunter Biden sztorit, annak ellenére, hogy tisztában voltak vele, hogy saját szabályaik alapján sem indokolt a történet korlátozása.

Röviden az történt, hogy Biden fiának kétes üzleti ügyeiről szóló New York Post cikkeket a 2020-as választások előtt a tech-cégek és az amerikai sajtó eltemette, először azt állítva, hogy „nem lehet megerősíteni a hitelességüket”, majd arra hivatkozva, hogy azok potenciálisan „orosz dezinformációk” (a cikkekben szereplő információk egy laptopról származtak, melyeket Biden fia egy szervizben hagyott.) A Twitter nem csak letiltotta a sztorit, valamint felfüggesztette a New York Postot, amely a cikkeket lehozta, hanem még azt se engedte, hogy a linket valaki privát üzenetben elküldje egy ismerősének.

Ez a drasztikus fellépés párosítva lett az amerikai sajtó reakciójával, amely vagy egyáltalán nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, vagy pedig a már említett dezinformáció vádját hajtogatta.

Mindez néhány héttel a 2020-as választások előtt történt. A sajtó, valamint a nagy tech cégek egyértelműen Biden kampányának védelmében léptek fel. Ahogy Sam Harris, népszerű új-ateista személyiség egy interjúban elmondta: a sajtó és a tech cégek „morális vészhelyzetként” élték meg Trump újraválasztásának lehetőségét, ezért szerinte teljesen jogos volt a Hunter-ügy eltemetése.

A laptop-ügyet egészen 2021-ig úgy kezelték mintha dezinformáció lett volna, majd szép lassan elismerték, hogy igaz volt a sztori. Az első Twitter-akták megmutatták, hogy a közösségi oldal moderátorai tisztába voltak vele, hogy nem volt jogos a sztori elnyomása, mégis beavatkoztak.

A Fehér Ház szóvivője az első Twitter-aktákra azt nyilatkozta, hogy mindez „régi hír” és sokkal inkább azon aggódnak, hogy mióta Musk átvette a közösségi oldalt megnőtt a gyűlölet az oldalon.

Elferdített valóság — Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit?

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.

Feketelisták

A második részt Bari Weiss hozta nyilvánosságra, aki korábban a New York Times újságírója volt. Ez a Twitter feketelistázó praktikáit leplezte le. Kiderült, amit már eddig is sejteni lehetett: több Trump-közeli embert titokban korlátoztak (például Dan Bongino konzervatív kommentátort.)

Ez a cenzúra szofisztikáltabb formája volt, hiszen nem tiltották őket le, hanem az algoritmus korlátozta az elérésüket, így még igazi panaszt sem tehettek.

Ez azért is fontos, mert a Fox News leírta, hogy Jack Dorsey a Twitter korábbi igazgatója eskü alatt vallotta egy kongresszusi meghallgatáson, hogy „nem cenzúrázzák, és nem árnyéktiltják a konzervatívokat”. (Az „árnyéktiltás” vagy „shadowban” azt jelenti, hogy a közösségi oldal szolgáltatók, titokban, politikai céllal korlátozzák egyes felhasználók láthatóságát.)

Ami azonban különösen érdekes volt az a Libs of Tik-Tok nevű oldal célbavétele. Ez egy ortodox zsidó nő által moderált oldal, amely a gender-ideológia iskolai terjesztése ellen harcol. Az oldal olyan progresszív tanárok videóit gyűjti, akik a gender- és a transzideológiát nyíltan terjesztik a gyerekeknek. A videókban gyakran büszkélkednek azzal, hogy coming out-olnak az alsósoknak, vagy hogyan mondják el nekik, hogy nem csak két nem van stb. Ezek nyíltan közzétett videók, amiket a Libs of Tik-Tok csak összegyűjt. Ennek ellenére az oldalt rendszeresen felfüggesztették „gyűlöletkeltés” vádjával. Ahogy a Neokohn is megírta: „A legmagasabb szinten lévők azonban titokban bevallották, hogy tudták, a Libs of Tik-Tok nem sértette meg az oldal szabályait, mégis azt akarták, hogy függesszék fel.”

Az oldal folyamatos felfüggesztése kiemelkedő példája a Twitter moderátorainak ideológiai elfogultságának.

A gender kérdése az iskolákban több helyen nagyon fontos témának bizonyult az amerikai szavazók számára. A szülők az ilyen videókon látták meg először, hogy miket tanítanak az iskolákban a gyerekeiknek. Ezért is érdekes miért volt ekkora prioritás a Twitternek a fiók felfüggesztése.

A tech cégek zsarnoksága — Hogy jutottunk ide és mi a megoldás?

A tech-cégek önkényes viselkedése annak köszönhető, hogy teljesen elmaradt a törvényi szabályozásuk – írja Michael Lind a Tablet hasábjain.

Donald Trump letiltása és az FBI

A „Twitter-akták” harmadik részéből kiderült; a 2020-as elnökválasztás idején az FBI rendszeresen találkozott a Twitter vezetőivel, és részt vett a tartalmak cenzúrázásában. Taibbi leírja, hogy például „Yoel Roth (a Twitter egyik vezető moderátora) nem csak az FBI és a DHS, hanem a Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatalával (DNI) is hetente találkozott.” Taibbi példát is mutat, hogy az FBI konkrét választási csalást feltételező posztokat jelölt be a Twitternek, hogy azokat letiltsák.

Taibbi arra utal a Twitter-folyamában, hogy Trumpot az FBI nyomására moderálták már a 2020-as választások idején.

A koordináció a szövetségi hatóságokkal egészen más megvilágításba helyezi azt az érvet, hogy „a Twitter magáncég ezért azt csinál amit akar”. Vivek Ramaswamy, amerikai író és üzletember a leleplezésekre reagálva megjegyezte, hogy ha a Twitter valóban „magáncég” akkor rá ugyanúgy vonatkozik az alkotmány első kiegészítése (szólásszabadság). „Az az elképzelés, hogy ezek a „magáncégek” egyszerűen csak a „szolgáltatási feltételeiket” érvényesítették, egy bohózat, amikor kéz a kézben dolgoztak a szövetségi kormánnyal, hogy cenzúrázzák az alkotmányosan védett beszédet” – írta a szerző.

Michael Shellenberger, a negyedik Twitter-aktával kapcsolatban kifejtette, hogy a Twitter vezető dolgozóinak közel 100%-a demokrata volt (ezt a politikai felajánlások alapján lehet visszavezetni), akik teljesen nyíltan utálták Trumpot. A belső kommunikáció nyilvánvalóvá teszi, hogy a Twitter-szabályzat eredetileg nem tette volna lehetővé Trump letiltását, ezért január 6-a után, miután Trump támogatói megrohamozták a Capitolium épületét, a Twitter szimplán átírta a szabályait, hogy lehetővé tegyék a felfüggesztést. A végleges letiltással kapcsolatban hezitáltak, de mikor a Facebook beelőzte őket és letiltották Trumpot, ők is beálltak a sorba.

Az amerikai sajtó jelentős része úgy reagált a Twitter-aktákra, hogy azok nem is tartalmaznak igazi leleplezést, vagy legalábbis nem olyan bombasztikusak, mint aminek Elon Musk beállította őket.

A Twitter-akták valóban csupa olyan dolgot erősítenek meg, amit a konzervatívok eddig is sejtettek, azonban egészen idáig az amerikai baloldali szereplők azt állították, hogy ezek hamis vádak, vagy egyenesen konspirációk.

Évek óta az amerikai sajtó egy jelentős része azt állítja, hogy a konzervatívok csak „képzelik”, hogy cenzúrázzák őket a tech-cégek. A New York University 2021-ben például kiadott egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy a konzervatívok állítása miszerint a nagy tech cégek cenzúrázzák a tartalmaikat nem más mint „dezinformáció”. „Az állítás miszerint a tech-cégek konzervatív ellenesek, önmagában is dezinformáció: hamis állítás, amelyet nem támaszt alá semmilyen megbízható bizonyíték” – idézte az Axios a tanulmányt. Az Axios egyik újságírója még azt is megjegyezte, hogy a republikánusok a cenzúra vádját csak arra használják, hogy „áldozatként” állítsák be magukat.

Azonban a leleplezésekkel újabb megerősítése történt annak, hogy a cenzúra és az elfogultság nem a konzervatívok képzeletének szüleménye volt.

Fotó: Unsplash/edited

Lecsapnak a világmegváltó cenzorok a konzervatívokra

Mindig úgy a legkönnyebb visszaélni a hatalommal, ha azok, akik így tesznek, azt hiszik, a jó ügy érdekében cselekednek. Hajdú Tímea írása.