Dávid-csillagot viselő lányt erőszakoltak meg a rendőrök Iránban

Legalább öt iráni zsidót tartóztattak már le az iráni biztonsági erők az elmúlt hetekben az iszlám köztársaság ellen zajló országos tiltakozások során – derül ki a Jerusalem Post értesüléseiből.

Karmel Melamed iráni-amerikai újságíró, akinek számos forrása van az iráni perzsa zsidó közösségben és az iráni diaszpórában, a Postnak elmondta, hogy „az iráni zsidó vezetéssel kapcsolatban álló forrásom megerősítette, hogy valóban öt zsidót tartóztattak le Iránban a közelmúltban, de egyet az egyhetes fogva tartás után szabadon engedtek”.

Hozzátette, hogy „a fennmaradó négy zsidó még mindig börtönben van, arra várva, hogy az iráni hatóságok elbírálják az ügyüket, sok más fiatalemberrel együtt, akiket a tüntetésekben való részvételük miatt tartóztattak le. A négy őrizetben lévő zsidó közül kettő teheráni egyetemista, akiket több tucat más diáktüntetővel együtt gyűjtöttek be”.

Sheina Vojoudi, iráni disszidens szerint „az iráni zsidó közösség nyomás alatt van. Ahogy más irániakat, úgy az iráni zsidókat is elnyomják”.

„Kérdezzék meg az Iszlám Köztársaságot, hol van Armita Abbaszi – a Dávid-csillagot viselő lány? Letartóztatták, megerőszakolták és megkínozták. Hol van most?”

– tette fel a kérdést Vojoudi.

A 20 éves Armita Abbaszit, aki a róla készült fényképeken Dávid-csillag nyakláncot viselt – annak ellenére, hogy nem zsidó -, az iszlám köztársaság biztonsági erői októberben tartóztatták le. A lányt többszörös nemi erőszak és belső vérzés miatt később kórházba szállítottak, de mielőtt a családja megérkezett volna hozzá a kórházba, a biztonsági erők már tovább is vitték őt. Azóta sem tudni, hogy mi történt vele.

Nem csitulnak az iráni tüntetések: újabb fiatal lányt vert halálra a rendőrség

Azután verték halálra a gimnazista lányt, hogy az iskolájában razziát tartottak és átkutatták a diákok könyveit.