Megszűnhet az egalitárius ima a Siratófalnál

Az Egyesült Tórai Judaizmus párt állítólag újabb követelést fogalmazott meg – a Likud párttal folyó koalíciós tárgyalások részeként -, hogy tiltsanak be minden koedukált imát a Siratófalnál, beleértve annak egalitárius részét is. 

A javaslat heves elítélést váltott ki az egyébként nem túl jelentős izraeli reformmozgalom, valamint a szintén nem túl számos, de annál hangosabb Women of the Wall (A Fal asszonyai) nevű csoport részéről, amely a nők által vezetett imákért száll rendszeresen síkra.

Az askenázi ultraortodox zsidókat képviselő Egyesült Tórai Judaizmus párt olyan törvénymódosítást követel, amely tiltaná a nem „a Főrabbinátus hagyományainak megfelelően” folytatott imát

– jelentette csütörtökön a hadsereg rádiója.

Jelenleg az 1981-es rendelet, amely a Siratófalnál való viselkedést szabályozza, tiltja „a helyi hagyományokkal nem összhangban lévő vallási szertartásokat”. A Legfelsőbb Bíróság 2013-ban úgy döntött, hogy a nők által vezetett imák nem sértik ezt a tilalmat.

Ugyanakkor törvénysértő lenne, ha a normákat a rabbinátusnak a nők által vezetett szertartások és a vegyes nemű imák elleni nézeteihez igazítanák.

Bár úgy tűnt, hogy a döntés elsősorban a Women of the Wall aktivista csoport ellen irányul, amely havonta tart imaórákat a szent hely nők számára fenntartott részén, egy ilyen jogszabály a Siratófal egalitárius, vegyes nemű részlegére is vonatkozna, mivel a törvény hivatalosan nem tekinti ezt a területet különálló térnek.

Az izraeli katonai rádió szerint a Benjamin Netanjahu vezette Likud párt tárgyalócsoportja nem ellenezte kifejezetten az Egyesült Tórai Judaizmus párt követelését, de a tárgyalások még folynak, és még messze vannak a megoldástól.

Ez a legújabb kérés a következő kormánykoalícióhoz csatlakozni készülő vallásos pártok egyik követelése, amelyek célja a Főrabbinátus és az ortodox zsidóság ellenőrzésének megerősítése az izraeli vallási élet felett.

Ezek közé tartozik a nem rabbinátus által a zsidóságra való áttérés elismerésének visszavonása az állampolgárság szempontjából (Izraelben a házasság, a válás és a temetkezés ellenőrzése a Főrabbinátus jogkörében van, nem-ortodox betéréssel kaphat ugyan valaki állampolgárságot, de például ott nem házasodhat zsidó vallási szerinti módon), az ortodox értelmezés szerint nem-zsidó emberek Izraelbe való bevándorlásának korlátozása, a nemek közötti elkülönítés engedélyezése a nyilvános rendezvényeken és még sok más követelés.

Bár szakértők szerint nem várható, hogy ezek közül az intézkedések közül mindegyik törvényerőre emelkedik.

A reformmozgalom felszólította a Likud párt vezetőjét, a minden bizonnyal leendő miniszterelnök Benjamin Netanjahut, hogy ne feledkezzen meg arról, hogy

a Siratófal „nem csupán az ultraortodox zsidóság magánudvara, hanem szent hely és elsőrendű nemzeti helyszín minden zsidó ember számára Izraelben és a diaszpórában, beleértve a liberális zsidók millióit is”.

A Women of the Wall nevű szervezet hasonló módon elítélte az Egyesült Tóra Judaizmus párt követelését, mondván, hogy az „szégyent hoz Izrael leendő kormányára és egész Izrael Államra”.

„Ennek a lépésnek az a jelentősége, hogy Izrael Állam több millió zsidót, főként nőket zár el a Siratófaltól, és egyértelműen kijelenti, hogy nem kívánatosak a zsidó államban”

– mondta a csoport.

Nitzan Caspi Shiloni feminista ügyvédnő, a Center for Women’s Justice (Központ a Női Igazságosságért) nevű szervezet munkatársa szerint egy ilyen törvénymódosítás gyökeresen megváltoztatná a jogi hatáskörök elosztását Izraelben, és a rabbinikus jogi hatóságok közvetlen irányítást kapnának egy olyan tér felett, amelyet jelenleg a polgári jog szabályoz. Megjegyezte, hogy jelenleg az izraeli társadalomnak csak két aspektusát – a házasságot és a válást – szabályozza a vallási jog.

„Ma egy rabbi irányítja ugyan a Siratófalat, de a szabályokat a polgári jog határozza meg. A Főrabbinátus a vallási kérdések szabályozója, nem törvényhozó” – mondta.

Majdnem minden koalíciós partnerrel megállapodott Netanjahu

A Sász párttal történt tegnapi megállapodás után már csak párt van, akinek dűlőre kéne jutnia a Likud vezetőjével.