Az új izraeli kormány engedélyt adna az egalitárius imahely bővítésére a Siratófalnál

A harédi pártok ellenzékbe kerülésével megnyílhat az út annak irányába, hogy a zsidóság legszentebb helyén, a Siratófal mellett, férfiak és nők együtt imádkozzanak – írja a Times of Israel.

A leendő egységkormány egy jelenleg befagyasztott megállapodás végrehajtását tervezi a pluralista imapavilon bővítésére a nyugati falnál – közölték az alakuló koalíció tagjai az amerikai zsidó vezetőkkel a múlt héten.

A zsidó közösség egyik vezetője a The Times of Israelnek hétfőn elmondta, hogy a Jes Átid, a Munkapárt és a Meretz törvényhozói bejelentették szándékukat a terv újbóli bevezetésére, amelyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök fagyasztott be 2016-ban, ultraortodox koalíciós partnerei nyomására, és elutasított minden olyan lépést, amely a pluralista zsidóság legitimálásának tekinthető.

A terv egy megfelelően előkészített pavilon létrehozását jelentette volna – a jelenlegi ideiglenes megállapodásokkal ellentétben – olyan közös felügyelet alatt, amely a zsidóság minden főbb áramlatát magában foglalja.

Számos zsidó szervezet, köztük a Zsidó Ügynökség és az észak-amerikai zsidó szövetségek, keserűen elítélték a kormány akkori visszalépését, rövid ideig tiltakozással fenyegetve azt.

Míg a kormány, amelyet lehet, hogy már szerdán beiktatnak, politikailag sokszínű, a vallás és az állam kérdéseiben nagyobbnak tűnik az egyetértés, látszólag bizalmat adva a pártok vezetőinek abban, hogy biztosítsák az amerikai zsidó szervezetek vezetőit, hogy képesek lesznek előre lépni a Siratófalat érintő megállapodás kérdésében.

„Ez egy olyan kérdés, amely számukra idegen, és amely nem érdekli őket annyira, hogy emiatt feszültséget gerjesszenek” – mondta egy neve elhallgatását kérő zsidó közösségi vezető

„Ez egy módja annak, hogy az új kormány jelzést küldjön az amerikai zsidók felé véleményük tiszteletben tartásáról, ezzel megkülönböztesse magát az előző kormánytól, amely visszautasította az egyezményt” – mondta a szakértő.

Az orosz szavazókat képviselő Jiszráel Béténu és az új kormány legnagyobb pártja, a Jes Atid között csütörtökön a médiába kiszivárogtatott koalíciós megállapodás magában foglalja a Siratófal-terv újbóli végrehajtása iránti elkötelezettséget is, bár Naftali Bennett miniszterelnök-jelölt Jámina pártja továbbra is vétójoggal rendelkezik a vallás és az állam kérdéseiben.

Bennett diaszpóraügyi miniszter volt, amikor 2014-ben megépült az egalitárius Izrael Plaza a nyugati fal déli végén. 2017-ben Bennett a The Times of Israel-nek elmondta, hogy ellenzi Netanjahu azon döntését, hogy megállítja a tervet és, ha rajta múlna, elindítaná azt.

Az eredeti terv három kulcsfontosságú rendelkezést tartalmaz: közös bejárat a nyugati fal főterére és az egalitárius imaterembe; egy új állandó pavilonnal kibővül a meglévő, szerény területű imarész, amely 2000 óta szolgál a pluralista imádság helyszínéül; és ami talán a legvitatottabb,

felállítanának egy, a zsidóság liberális áramlatának képviselőiből és a helyszín felügyeletével megbízott kormányzati képviselőkből álló közös tanácsot.

Az új pavilon építéséről szóló eredeti döntés 2016. január 31-ig nyúlik vissza, amikor a kormány – a Women of the Wall (A fal női) feminista imacsoportjának nyomására jóváhagyta az egalitárius imaterem létrehozását.

Azonban 2017. június 25-én Netanjahu, az ultraortodox pártok nyomással szembesülve, befagyasztotta a tervet.

A Siratófalat jelenleg a Western Wall Heritage Foundation kezeli, amely ortodox gyakorlatot ír elő az ima tekintetében, elválasztva tartja a férfiakat és a nőket, és megtiltja az egalitárius imádságot.

A jelenleg pluralista imákhoz használt kis terület a Davidson Régészeti Parkban található, a Robinson-boltozat nevű területnél. Ez e rész jelenleg jól elkülönül a mindenki által használt területtől, attól a Mughrabi kapuhoz vezető rámpa választja el, amely az egyetlen bejárat a Templom-hegyre nem muszlimok részére.

Benjamin Netanjahu tragédiája

Hivatali ideje véget érhet személyes hibái miatt, amelyek elidegenítették a barátokat és szövetségeseket. Valójában akaratlanul is ő hozta létre azt a rozoga koalíciót, amely most bukásra kényszeríti.