Majdnem minden koalíciós partnerrel megállapodott Netanjahu

Szerdán Arje Derivel, a szefárdi ultraortodox zsidókat képviselő Sász párt elnökével is megállapodott Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnök. A Sász párt a belügyi, az egészségügyi, a vallási és a jóléti minisztériumot, valamint miniszterhelyettesi pozíciókat a belügyminisztériumban és az oktatási minisztériumban.

Már csak pár nap maradt Benjamin Netanjahunak és Likud pártjának, hogy megállapodjon minden potenciális koalíciós partnerével, csütörtökön pedig fontos előrelépésként az utolsó előtti egyezséget is sikerült nyélbe ütni.

A létrejött megállapodás szerint a kormányperiódus első felében Arje Deri, a Sász elnöke lesz a belügyminiszter és az egészségügyi miniszter, a kormányzati ciklus második felében pedig a pénzügyminiszter.

Ezen kívül a Sász kapja meg a Vallási Szolgálatok Minisztériumát, valamint a Jóléti és Szociális Biztonsági Minisztériumot és további két miniszterhelyettes fog szolgálni az oktatási minisztériumban és miniszter a belügyminisztériumban.

Deri a kormányzás teljes időtartama alatt miniszterelnök-helyettesként is fog tevékenykedni.

Eközben Netanjahu továbbra is nehézségekkel küzd az Egyesült Tórai Judaizmus párttal (UTJ) folytatott tárgyalásai során.

A Kan közszolgálati hírtelevízió szerda este arról számolt be, hogy Netanjahu és Moshe Gafni, az Egyesült Tórai Judaizmus párt vezetője közötti beszélgetés kiabálásba torkollott. A beszélgetés során a Likud elnöke a következő szavakkal illette Gafnit: „Miattad nem alakítottunk még kormányt”.

A UTJ sajtóértesülések szerint azt szeretné elérni, hogy a jesivatanulók sorkatonai szolgálat alól való felmentése minden részletében a koalíciós megállapodásba foglaltassék, a későbbi esetleges nézeteltérések elkerülése végett.

Korszerűsítenék a bírók kinevezési rendjét Izraelben

Izraelnek nincs egységes keretbe foglalt alkotmánya, ezért sarkalatos törvények határozzák meg az állam működésének szabályait.