Az izraeli kormány engedhet a reformzsidók nyomásának

Jichák Herzog államelnök szerdán találkozott a reform és konzervatív zsidó csoportok képviselőivel, valamint a Women of the Wall nevű szervezet képviselőivel, hogy megvitassák a Siratófalnál lévő egalitárius imarészleg jövőjét.

Az elnöki hivatal közlése szerint Herzog „meghallgatta a különböző mozgalmak véleményét és javaslatait, és megismételte, hogy a feszültségek csillapítására törekszik az értelmetlen gyűlölet megelőzése érdekében” a szent helyen.

Az elnök elítélte „a fizikai és verbális erőszak minden megnyilvánulását”, miután az ultraortodox tüntetők a közelmúltban megpróbálták megakadályozni, hogy a Women of The Wall szervezet aktivistái lehetetlenné tegyék havonta esedékes imájukat megtartását a Siratófalnál.

Azt is mondta, hogy a Siratófal „olyan szent hely, amelyre az egész zsidó nép tekint Izraelben és világszerte, és hogy felelősségre, önmérsékletre és erőfeszítésekre van szükség, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy nemzetünk minden része, Izraelben és a diaszpórában, békésen haladjon előre” — idézi Herzogot a Times of Israel.

Gilad Kariv munkapárti és Alon Tal a Kék-fehér párti képviselők egyaránt részt vettek a találkozón más tisztségviselőkkel együtt.

Kariv, aki reform rabbi és az izraeli reformmozgalom korábbi vezetője, azt mondta, hogy „alig várja a Siratófal tervének megvalósítását, amely lehetővé teszi, hogy minden zsidó Izraelben és a diaszpórában imádkozhasson a helyszínen”.

Azt mondta, hogy a csoportok „nem fognak Netanjahu fogságába esni”, és tovább fognak haladni a tervvel.

2016-ban Benjámin Netanjahu korábbi miniszterelnök kormánya kompromisszumos megállapodást hagyott jóvá arról, hogy Izrael és a diaszpóra vezetői között évekig tartó tárgyalások után a Siratófalnál állandó pluralista imapavilon létesüljön, amelyben a nem ortodox zsidó irányzatok képviselői osztoznak a felügyelői szerepben.

Ultraortodox zsidók Bennettnek: A Siratófal nem a Karmel piac, nem képezi alku tárgyát

„Bennett, minden nehézséged ellenére próbálj meg ragaszkodni ahhoz, amit írtál. Ne nyúlj a szent Siratófalhoz. Ne változtass semmit.”

Egy évvel később azonban az akkori miniszterelnök engedett az ultraortodox koalíciós partnerei nyomásának, és határozatlan időre befagyasztotta a megállapodást.

Naftali Bennett miniszterelnök nyilvánosan nem támogatta a megállapodást, de kormányának tagjai jelezték, hogy kompromisszumos megoldás van készülőben.

A hétvégén azonban Matan Kahana, vallásügyi miniszter úgy tűnt, hogy nem támogatja a 2016-os kompromisszumos megállapodást, amely a Siratófalnál a nem ortodox imádkozók számára kialakítandó vegyes nemű tér megépítéséről szólt.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva Kahana azt mondta, hogy az izraeli zsidók „túlnyomó többsége” ortodox, ezért nem lenne helyes a Siratófal egy részének ellenőrzését kisebbségi mozgalmaknak adni.

„Úgy gondolom, hogy véget kell vetnünk a Siratófal körüli nézeteltéréseknek, anélkül, hogy bármilyen irányítást átadnánk olyan felekezeteknek, amelyek a zsidók csak nagyon kis kisebbségét képviselik” – mondta Kahana, aki Bennett Jámina pártjának tagja.

Az eredeti terv három kulcsfontosságú rendelkezést tartalmaz: egy közös bejáratot a Siratófal főterére és az egalitárius imahelyre; egy új állandó pavilont, amely jelentősen megnöveli a meglévő szerény imateraszt, amely 2000 óta szolgál a pluralista ima helyszínéül; és – ami talán a legellentmondásosabb –

egy közös tanácsot, amely a zsidóság liberális irányzatainak képviselőiből és kormányzati tisztviselőkből állna, és amely a helyszín felügyeletét látná el.

A jelenleg pluralista imaórákhoz használt kis emelvény a Davidson Régészeti Parkban található, a Robinson-ívnek nevezett területbe rejtve. Nem látható a jelenlegi főáramú ortodox imahelyről, és a Mughrabi-kapuhoz vezető rámpa választja el tőle, amely a nem muszlimok számára az egyetlen bejárat a Templom-hegyre.

A The Times of Israel című izraeli lapnak adott múlt havi interjújában Kahana, aki az ortodox irányzat követője, és aki egy sor messzemenő vallási reformot terjesztett elő a kóserságról, támogatta a 2016-os keretet. „Újra meg kell vizsgálnunk annak a megállapodásnak az újraélesztését, amelyről széles körben megállapodtak, és véget kell vetnünk ezeknek a konfliktusoknak” – mondta.

Csalók árulják a Siratófal köveinek 3D-s másolatait

A szent helyekről tilos fizetség ellenében felvételeket értékesíteni.