Csalók árulják a Siratófal köveinek 3D-s másolatait

A Siratófal Öröksége Alapítvány azt állítja, hogy csalárd módon azt mondták nekik, hogy a képek kizárólag tudományos célokat szolgálnak — írja a Globes izraeli gazdasági lap.

A jeruzsálemi kerületi bíróság ideiglenes végzéssel megtiltotta a Siratófal köveiről készült 3572 darab 3D-s professzionális felvételeinek árverésen történő értékesítését. Az állam, amely a bírósághoz fordult a végzésért azt állítja, hogy a fotós hamis ürüggyel, a Siratófal Öröksége Alapítvány engedélyével szerezte meg a képeket. Az állam azt állítja, hogy a fotós hamis hozzájárulást mutatott be az alapítvány és az engedélyek kiadásáért felelős személyeknek azzal, hogy a képek kizárólag tudományos munkára készültek.

Az állam az ideiglenes intézkedés iránti kérelmét a következőkkel indololta:

„Gyakorlatilag olyan képeken alapuló 3D felvételekkel van dolgunk, amelyeknek a puszta célja a haszonszerzés. Már most meg kell jegyezni, hogy a volt kérelmező csak a közelmúltban értesült az alperesek (Avraham Cohen, Noam Pollack és Dean Rubin) tervéről, hogy ezt az eladást lebonyolítsák, és így ezt a beadványt a még rendelkezésre álló kevés idő alatt nyújtották be.

Ez elengedhetetlen segítség a Siratófal, Izrael Állam és a zsidó nép legszentebb helyének szentségének védelméhez, amelynek köveit az Alapítvány által kiadott engedélyt meghaladó mértékben az alperesek kereskedelmi célokra használják fel illegális anyagi haszonszerzése érdekében.”

A beadvány szerint Avraham Cohen egy hónappal ezelőtt jelent meg a Siratófal Alapítvány irodájában, és úgy mutatkozott be, mint az IDF volt katonája, akit sérülés miatt leszereltek a szolgálatból. Azt állította, hogy szorongatott lelki körülményei miatt ösztöndíjat kapott, hogy fotográfiát tanuljon egy tekintélyes amerikai egyetemen, és hogy a felvételhez be kellett nyújtania egy kreatív projektet, amely bizonyítja tehetségét. Azt tervezte hogy 3D-s képeket készít a Siratófal egyes köveiről, hogy egy virtuális bemutatót hozzon létre. Engedélyt kért arra, hogy a projektet drón segítségével valósíthassa meg.

Miután megkapta az engedélyt a projekt megkezdésére, bár nem drónnal, Cohen egy négy fotósból álló csapattal érkezett a Falhoz. A kamerafelvétel az Alapítvány képviselőjének jelenlétében és a Siratófalnál történő fényképezésre vonatkozó eljárásoknak megfelelően zajlott. Cohen számára világossá tették, hogy a képek kizárólag vizuális célokat szolgálhatnak, és kereskedelmi értékesítésre nem kerülhetnek.

Két héttel később a Siratófal Alapítványhoz megkeresések érkeztek egy virtuális árverésről, amelyen a Siratófal köveit értékesítenék. Az alapítvány képviselőinek fogalmuk sem volt arról, hogy ez miről szól.

Néhány nappal ezelőtt azonban kiderült, hogy a Holy Rock projekt nevű weboldal a Siratófal köveinek 3D-s felvételeit árulja. Az állami beadványban az áll:

„Nem vitás, hogy a képek nem kaptak volna engedélyt a csalárd módon megszerzett hozzájárulás alapján”.

Válaszul Adv. Moshe Ben Basat az alperesek nevében elmondta, hogy Avraham Cohen elküldte a Siratófalról készült képeket egy művésznek, hogy készítsen virtuális modelleket a Siratófal köveiről, amelyeket eladhatnak majd annak, aki meg akarja vásárolni a szent hely köveinek 3D-s ábrázolásait, és véleménye szerint nem sértették meg a Siratófal utasításait vagy eljárásait, beleértve a törvény erre vonatkozó utasításait.

A zsidók számára szent helyek védelmére vonatkozó előírások szerint

„senki sem készíthet fényképeket fizetség ellenében, kivéve a vallásügyi miniszter engedélyével és az engedélyben foglaltaknak megfelelően”.

A vallásügyi miniszter mérlegelési jogkörébe tartozik, ha a képek oktatási, kulturális célokat szolgálnak, vagy moziban, televízióban való bemutatásra szolgálnak.

A beadványt azután nyújtották be a jeruzsálemi kerületi bírósághoz, hogy a Siratófal Örökségéért Alapítvány tanácsot kért a főügyésztől, hogyan lehetne megakadályozni a kereskedelmi célú értékesítést.