Trump igazságügyi minisztere szerint hamarosan vádat emelnek volt főnöke ellen

William Barr nem túl bizakodó. Véleménye szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze az egykori elnökkel szemben.

Glenn Kirschner volt szövetségi ügyész is úgy véli, hogy Donald Trumpot végül el fogják ítélni – egy vasárnap interjúban elárulta, hogy előrejelzése szerint melyik folyamatban lévő nyomozás fog jogi következményekkel járni a volt elnök számára.

Trumpnak jogi csatározások és vizsgálatok egész sorával kell szembenéznie, amelyek közül kettőt most a Merrick Garland igazságügyi miniszter által november 18-án kinevezett különleges ügyész felügyel. Az egyik ilyen igazságügyi minisztériumi vizsgálat azt vizsgálja, hogy a volt elnök büntetőjogi felelősséggel tartozik-e a 2021. január 6-i amerikai Capitoliumi zavargásokért, valamint Joe Biden elnök 2020-as választási győzelmének alkotmányellenes meghiúsításáért tett erőfeszítéseiért.

Az igazságügyi minisztérium emellett azt is vizsgálja, hogy Trump állítólag rosszul kezelt minősített és szigorúan titkos információkat, amikor a szokásos eljárások betartását nélkülözve több száz dokumentumot tartott a floridai Mar-a-Lago üdülőhelyi otthonában. Eközben Fani Willis georgiai Fulton megyei kerületi ügyész továbbra is vizsgálja Trump azon lépéseit, amikor nyomást próbált gyakorolni államának tisztviselőire, hogy „találjanak” elég szavazatot az elnökválasztás eredményének megfordításához.

Az MSNBC The Katie Phang Show című műsorának egyik szegmensében Kirschnert vasárnap arról kérdezték, hogy e három vizsgálat közül melyik lesz az, amelyik a volt elnök elítéléséhez vezet.

Kirschner habozás nélkül a Mar-a-Lago-i dokumentumokkal kapcsolatos ügyet mondta, amely szerint

Trump állítólag több tucatnyi, minősített és szigorúan titkos információkat tartalmazó dobozt vitetett floridai otthonába, amikor tavaly januárban elhagyta a Fehér Házat.

A Nemzeti Levéltár és Iratkezelési Hivatal (NARA) megpróbálta visszaszerezni a dokumentumokat, de Trump állítólag nem működött együtt. Végül az ügyet az igazságügyi minisztériumhoz utalták.

Augusztusban az FBI házkutatást tartott Mar-a-Lagóban, amit maga Merrick Garland, jelenlegi igazságügyi miniszter hagyott jóvá. Trump és számos szövetségese ostorozta az igazságügyi minisztériumot, amiért ilyen példátlan intézkedést hozott egy volt elnök ellen. Trump kritikusai ezzel szemben azt állították, hogy egy ilyen lépésre a nemzetbiztonság védelme érdekében volt szükség.

Trump volt ügyvédje szerint az elnök lánya és veje az FBI informátorai lehettek

Michael Cohen durva vádakat fogalmazott meg a Mar-a-Lago-i FBI razzia kapcsán.

Bár sok republikánus szerint a Mar-a-Lago elleni rajtaütés politikai boszorkányüldözésnek vagy pártpolitikai túlkapásnak minősül, Trump volt igazságügyi minisztere, William Barr nyilvánosan megvédte a döntést.

„Az emberek azt mondják, hogy ez példátlan volt, de az is példátlan, hogy egy elnök magával viszi ezeket a titkos információkat, és egy country klubban helyezi el őket” – mondta Barr szeptember elején a Fox Newsnak.

Nemrég Barr azt sugallta, hogy az igazságügyi minisztériumnak elegendő bizonyítéka van ahhoz, hogy vádat emeljen Trump ellen.

„Tekintettel arra, ami történt, azt hiszem, valószínűleg megvan az elég bizonyítékuk ahhoz, hogy kipipálják a dolgot” – mondta novemberben a PBS Newsnak.

„Megvan az ügy”.

A volt igazságügyi miniszter hozzátette, hogy „egyre valószínűbb”, hogy volt főnöke ellen vádat emelnek.

Még ha az igazságügyi minisztérium úgy döntene is, hogy vádat emel Trump ellen, az elítélés nem lenne garantált. A volt elnöknek bíróság elé kellene állnia, és végül fel is menthetik.

Ha Trump ellen vádat emelnének, az az Egyesült Államok történetében először fordulna elő, hogy egy volt elnök ellen vádat emelnének – vagyis egy ilyen lépés példa nélküli lenne. Egyesek szerint az igazságügyi minisztériumnak a tényektől függetlenül el kellene kerülnie a vádemelést, arra figyelmeztetve, hogy azt sokan korruptnak és politikai indíttatásúnak tartanák.

Trump többször is kitartott amellett, hogy semmi rosszat nem tett. A volt elnök azt állítja, hogy politikai üldöztetéssel néz szembe a demokraták és egyes republikánusok részéről. Azt állítja, hogy az ellene, vállalkozásai és szövetségesei ellen indított valamennyi vizsgálat egy széles körű „boszorkányüldözés” része.

Elindult az „Ejtsük Trumpot” mozgalom a republikánus oldalon

A republikánusok egyre jobban unják egykori vezetőjüket – olvasható az UnHerd véleménycikkében.