Elindult az „Ejtsük Trumpot” mozgalom a republikánus oldalon

A republikánusok egyre jobban unják egykori vezetőjüket – olvasható az UnHerd véleménycikkében. 

A keddi félidős választások előtt a republikánusok vörös hullámot reméltek és vártak. Most ez vörös patakocskává változott. Az egekbe szökő infláció, a bűnözés, az energiaválság és a történelmileg népszerűtlen elnök miatt a republikánusok csak magukat hibáztathatják – írja az UnHerd szerzője.

A cikk szerint az egyik bűnös Donald Trump, aki feltüzelte ugyan saját szavazóit, de mindenki mást elidegenített.

Számos republikánus politikus, ügynök és kommentátor mondta az elmúlt napokban hogy most már Trump problémát jelent a pártnak. Az UnHerd Ben Shapiro reakcióját hozza fel, amelyet Trump a választás előestéjén Ron DeSantis lekicsinylésére adott.

„Amikor két nappal a választások előtt állunk, nem kellene, hogy az Egyesült Államok volt elnöke előkerüljön, hogy saját sajátos érdekeiért belháborút kezdjen egy hivatalban lévő floridai kormányzó ellen egy újraválasztási versenyben”

– mondta Shapiro.

Az a buzgalmi szellem nem hatott jól a pártra, amelyet Trump a Republikánus Pártba lehelt, amely ugyanolyan gyakran szembefordult azokkal a republikánusokkal, akik meg merték kérdőjelezni a korábbi elnököt (Trump választások előtti „Szenteskedő Ron ” megjegyzései a legutóbbi példa erre) – írja a cikk.

A félidős választások előestéjén egy új közvélemény-kutatás szerint a republikánusok rekordszámú képviselője most már inkább azonosul a párttal, mint Trumppal.

A kedd esti eredmények újból tanúbizonyságot tettek erről a megállapításról, a legtöbb Trump-követő jelölt országszerte alulmaradt. Ron DeSantis eközben hatalmas fölénnyel nyerte Floridát, ami azt mutatja, hogy a republikánusok támogatói készek támogatni pártjukat – csak nem Trump vezetésével.

Az e heti félidős választásokon nyújtott kiábrándító teljesítménynek önvizsgálatot kellene eredményezzen a cikk szerint. A szerző szerint itt az ideje, hogy Trump visszavonuljon és utat engedjen olyan politikusnak, aki szélesebb rétegeket meg tud szólítani.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.