A félidős választások legnagyobb győztese: Ron DeSantis

A Neokohn szerkesztője

 

A választások megerősítették, hogy a floridai kormányzónak komoly esélyei vannak a 2024-es republikánus elnöki jelölésre. Hajdú Tímea írása.

A republikánusoknak a keddi félidős választás nem hozott nagy győzelmet, az egyetlen állam, ahol valóban hatalmas sikert arattak az Florida volt. Önmagában rendkívüli, hogy Ron DeSantis kormányzó négy év alatt teljesen republikánus irányba tolta a hagyományosan billegő államnak számító Floridát.

2018-ban mindössze 30 ezer szavazattal győzött DeSantis demokrata ellenfelével szemben, négy évvel később másfél millió szavazattal növelte az előnyét.

A kormányzó sikere mellett újraválasztották az államban a korábban veszélyeztetettnek tekintett Marco Rubio szenátort, és sikerült több hagyományosan kék körzetben leváltani a demokrata képviselőket. A siker azért is jelentős és feltűnő, mert a republikánusok a pozitív várakozások ellenére alulteljesítettek a félidős választásokon.

DeSantis a Trumppal való jó kapcsolatáról lett ismert 2018-ban, mikor egyértelműen az elnök szövetségeseként indult a kormányzói székért. Trumptól szép lassan eltávolodott, mert DeSantis sokkal inkább egy hagyományos republikánus politikus, mint egy trumpista.

DeSantis a járvány két éve alatt rengeteget szerepelt a médiában, miután Florida szembement az államok többségével, és sokkal lazábban kezelte a Covid-19 szabályozásokat. Ez a döntés az amerikai média kereszttüzébe helyezte a kormányzót, akit felelőtlenséggel vádoltak, és a népszerűsége is elkezdett visszaesni. Azonban utólag sokan úgy ítélték meg, hogy Florida lezárás-ellenes hozzáállása helyes volt. 2022-re a kormányzó visszanyerte a népszerűségét és nagyarányú győzelme is azt mutatja, hogy a szavazók elégedettek voltak szabadság-párti hozzáállásával.

Ron DeSantis beszédet tart. Fotó: Gage Skidmore/Flickr

A hatalom felé vezető út

A 44 esztendős, katolikus Ron DeSantis olasz bevándorlók leszármazottja, aki tökéletes politikus életrajzzal rendelkezik. A Yale Egyetemen szerzett diplomát történelemből, majd jogot végzett a Harvardon. Ezt követően bevonult és az amerikai haditengerészet tisztje lett. A hadseregben, mint jogi tanácsadó szolgált. 2007-ben Irakba küldték, majd kitüntetésekkel szerelt le. 2010-ben feleségül vette Casey Black-et egy televíziós riportert, és három gyermekük született.

DeSantis 2012-ben lépett politikai pályára, ekkor megnyerte Florida 6. körzetét és bejutott a Képviselőházba. Már ekkor is távolságtartóan kezelte az akkori republikánus vezetést, és a párt konzervatív ágába tartozott. A szavazókat egyfajta „anti-politikus” imázzsal győzte meg, és mindössze 34 évesen viszonylag sima győzelmet aratott.

DeSantis hat éven át volt képviselő, de országos hírnévre először 2018-ban tett szert, mikor Trump támogatásával elindult a floridai kormányzóságért. DeSantis ezt a támogatást azzal hálálta meg, hogy az elnök politikájának egyik leghűségesebb támogatója lett.

Ahogy Trump New Yorki üzletember létére képes volt megmozgatni az átlag amerikaiakat és elhitetni, hogy „közülük való”, úgy a legjobb egyetemeket megjárt jogász DeSantis is megtalálta a hangot az átlag szavazóval.

Ron DeSantis egy 2018-as reklámban a gyerekeit Trump támogatására „tanítja”

Ron DeSantis has released an ad indoctrinating his children into Trumpism

In a new campaign ad Ron DeSantis playfully jokes that the only thing to his candidacy is his close relationship with the president. Subscribe to Guardian News on YouTube ► http://bit.ly/guardianwiressub Trump is everywhere in DeSantis’ campaigning material, mentioned every other sentence in his speeches.

Ron DeSantis 2018-as győzelmét sokan Trump sikerének is tartották, aki 2016-ban meglepetésre megnyerte az államot.

A Trumppal való kapcsolat először a 2020-as választáskor mutatott törést, DeSantis ugyanis nem állt be a választási csalás narratívájába, majd január 6-át követően elfogadhatatlannak ítélte a Capitolium lerohanását.

Ezzel azonnal kiesett azon szűk körből, akik Trump mozgalmának leghűségesebb tagjait alkották. Másrészt DeSantis 2021-ben burkoltan kritizálta a volt elnök járvánnyal kapcsolatos politikáját. Bár az alapvetően érdekeken alapuló kapcsolat láthatóan megromlott, DeSantis mindig tagadta ezt és igyekezett pozitívan nyilatkozni Trumpról.

Azonban Trump nem titkolta, hogy DeSantis a bögyében van. Ahogy a kormányzó népszerűsége egyre nőtt és egyre többen emlegették mint potenciális 2024-es elnökjelöltet Trump váratlanul, még egy választás előtti beszédben, gúnynevet ragasztott a kormányzóra és Ron DeSanctimonious-nak csúfolta (Szenteskedő Ron). A beszólás ellenérzést keltett a konzervatívokban és ez az ellenérzés felerősödött a félidős választásokkor, miután Trump saját közösségi oldalán elkezdett azzal fenyegetőzni, hogy „leleplezi DeSantist” és a feleségét. A floridai kormányzó egyelőre nem reagált Trump sértegetéseire.

A volt elnök belengette, hogy a jövő héten bejelenti 2024-es indulását, és ezért DeSantis támadása valószínűleg csak a bemelegítés. A kormányzó sikere, valamint Trump több jelöltjének sikertelensége váratlanul a volt elnök ellen fordította a republikánus közhangulatot. A Trumpnál 32 évvel fiatalabb DeSantis sok republikánus szemében vonzóbb jelöltnek tűnik, mint az állandóan 2020 körül forgó Trump. Ugyan DeSantis népszerűsége növekszik, azonban Trump még mindig vezeti a felméréseket a republikánus szavazók körében.

Florida kormányzója kiemelten Izrael-párti. / Ron DeSantis a jeruzsálemi Jad Vasemben.

Mi tenné ideális elnök-jelöltté Ron DeSantist?

A legutóbbi hét elnök közül négyen voltak kormányzók: Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton és George W. Bush. Történelmileg ez a legjobb pozíció arra, hogy valaki elnöki kampánnyal próbálkozzon. DeSantis ráadásul képviselő is volt, tehát Washington működését is jól ismeri, és a katonai szolgálata is előnyt jelent.

DeSantis a maga 44 évével fiatalnak számít, különös tekintettel a kiöregedett washingtoni vezetésre. Mikor a kormányzó megszületett Joe Biden már az első szenátusi ciklusa végén járt.

DeSantis 2022-es győzelme azért is volt kimagasló, mert váratlanul olyan emberek is átszavaztak rá, akik hagyományosan demokrata szavazók, például a spanyolajkúak. A politikus az elmúlt években olyan ügyek mellé állt be, amik a negatív médiafogadtatás ellenére népszerűek voltak a szavazók körében. Ilyen volt például a gyerekvédelmi törvény, amelyet a floridai szavazók széles körben támogattak, miközben a hírességek és a média hevesen támadta érte a kormányzót.

DeSantis felvállalta a kultúrharcot, de olyan formában, ami nemcsak hangzatos jelszavakban, hanem konkrét törvényekben is megmutatkozott.

A kormányzó győzelmi beszéde jól illusztrálta mik voltak azok a kérdések, amik elhozták a győzelmet a republikánusok számára az államban.

A tényeket választottuk a félelem helyett. Az oktatást választottuk az indoktrináció helyett. A törvényt és a rendet választottuk a lázadás és a rendbontás helyett. Florida a józanság menedéke volt, amikor a világ megőrült.(…)

Megvédtük a szülők jogait. Tiszteletben tartottuk az adófizetőinket, és elutasítottuk a woke ideológiát. Harcolunk a woke ellen a törvényhozásban. Harcolunk a woke ellen az iskolákban. Harcolunk a woke ellen a vállalatokban. Soha, de soha nem fogjuk megadni magunkat a woke csőcseléknek. Florida az a hely, ahová a woke (ideológia) meghalni jön

– mondta a kormányzó.

A teljes győzelmi beszéd:

Ron DeSantis in victory speech: ‘Florida is where woke goes to die’

Florida Gov. Ron DeSantis speaks to Floridians following his major re-election victory over Charlie Crist in the 2022 midterms. #FoxNews #SpecialReport Subscribe to Fox News! https://bit.ly/2vBUvAS Watch more Fox News Video: http://video.foxnews.com Watch Fox News Channel Live: http://www.foxnewsgo.com/ FOX News Channel (FNC) is a 24-hour all-encompassing news service delivering breaking news as well as political and business news.

Ron DeSantis tagja volt a Kongresszusban a Szabadság-képviselőcsoportnak, amely konzervatív és libertariánus képviselőkből áll, és általánosan szilárd konzervatív nézeteket vall. Gazdaság tekintetében DeSantis csökkentené a személyi jövedelem adót, és piacpárti nézeteket vall, de például a Disney-vel szembeszállt, mikor az támadta a gyerekvédelmi törvényét. Piacpártisága tehát nem korlátlan, támogatja például az Amazon és a Google feldarabolását is.

Nagy kérdés, hogy országosan mennyi esélye lenne Ron DeSantisnak például Joe Biden ellen. DeSantis floridai tarolása mindenképpen biztató a republikánusoknak, azonban nagy kérdés, hogy az olyan billegő államokban, mint Michigan vagy Pennsylvania mennyi esélye lenne.

Néhány héttel a félidős választások előtt, még a legtöbb felmérés azt mutatta, hogy Ron DeSantisnak esélye sem lehet Donald Trumppal szemben. Több republikánus elemző azt tartotta, hogy nagyobb esélye lenne 2028-ban, mert Trump támogatói bázisa túlságosan ragaszkodik a volt elnökhöz. Bár még mindig Trump vezet kettejük versenyében, a kormányzó csökkentette a volt elnök előnyét.

Az amerikai sajtó szinte univerzálisan DeSantist nevezte meg a választások legnagyobb győzteseként, amire Donald Trump csütörtökön egy hosszú nyilatkozatban reagált. A volt elnök új gúnynevén emlegette a kormányzót, aki szerinte egyedül neki köszönheti a sikerét, és aki szerinte nem hűséges, mert nem hajlandó kijelenteni, hogy nem fog indulni 2024-ben. A nyilatkozatban a volt elnök még kifakadt a Fox News és általánosan Rupert Murdoch sajtóbirodalma ellen.

Amennyiben Trump totális háborút indít DeSantis ellen, azzal nehéz helyzetbe hozhatja a kormányzót, különösen ha a leghűségesebb Trump támogatókat sikerül felhergelnie ellene. Azonban Trump egy ilyen lépéssel a párt jelentős részét potenciálisan maga ellen fordíthatja.

Az elnökválasztás még messze van, de egyre többen lebegtetik az indulásukat kezdve Mike Pence-től, Mike Pompeón át Nikki Haley-ig. Bár Ron DeSantis neve már hónapok óta ott van a potenciális indulók között, a félidős választás alapján már az is elképzelhető, hogy mégsem Donald Trump lesz a republikánusok 2024-es jelöltje.

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.