Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A Neokohn szerkesztője

 

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. De mi köze van a rajzfilmek királyának a gender ideológiához és egyáltalán egy amerikai állam törvényalkotásához? Hajdú Tímea írása.

Március végén Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója aláírta a „Szülői Jogok az Oktatásban” elnevezésű törvényt. A jogszabály tartalmazza, hogy óvodás kortól egészen harmadik osztályig a tanároknak tilos szexualitásról és genderről beszélnie az osztályteremben. A törvény reakció volt arra, hogy Amerikában bizonyos államokban bekerült a tananyagba a gender-ideológia, amely felháborodást okozott sok konzervatív és liberális szülő körében. A Tik-Tok népszerűvé válásával pedig egyre több általános iskolai tanár kezdte feltölteni magáról, hogy hogyan tanítja az ideológiát óvodás és általános iskolás korú gyerekeknek. (Ezeket a videókat egy „Libs of Tik-Tok” nevű felhasználó gyűjti Twitteren.) De az elmúlt évben Floridában botrány tört ki amiatt is, hogy egy tanár melegbárba vitte a gyerekeket „osztálykirándulásra”.

A jelenség nem új, már évek óta csaták dúlnak a szexuális oktatással kapcsolatban Amerikában. A demokrata párt az egyenlőség és a sokszínűség nevében támogatja a gyerekek LMBT érzékenyítését, amelyhez irányelvek és ajánlott irodalom is ki van dolgozva. Ezt az álláspontjukat megerősítették az elmúlt hónapban, és sok politikai és kulturális szereplőt felvonultató kampányt indítottak a törvény ellen.

A jogszabályt az amerikai média „Ne mondd ki, hogy meleg” törvény gúnynévvel illette. Joe Biden a tervezetet „gyűlölködőnek” nevezte, és az adminisztráció több olyan hivatalos dokumentumot kiadott, amelyben kiemelték, hogy mennyire fontosnak tartják az LMBTQ kiskorúak lelki egészségét.

A törvény ellenzői ugyanis „homofóbnak” bélyegezték a jogszabályt, és gyakran elsiklottak a felett, hogy 10 év alatti gyerekekről van szó.

A törvény ellenzői között volt a Disney is, amely az elmúlt években egyre aktívabb politikai tevékenységet folytat. Azonban beavatkozása Florida ügyeibe nem várt következményeket vonhat és valószínűleg már vont is maga után.

„Lehet, hogy polgárháború felé tartunk” – Heather Mac Donald a Neokohnnak

Az amerikai politikai kommentátor lapunknak elmondta, hogy miért nem működnek a „sokszínűségi” politikák, és miért probléma az egyetemek „elnőiesedése”. Hajdú Tímea interjúja.

Woke kapitalizmus

Az ügy nemcsak a gyerekek oktatásával kapcsolatos vitára irányította rá a figyelmet, hanem arra is, hogy vajon mi az oka, hogy az olyan cégek, mint a Disney, progresszív, woke programot követnek. Üzleti modellként sem tűnik kifizetődőnek beleállni olyan ideológiák támogatásába, amelyek nem élvezik a vásárlók többségének a támogatását. Nem ez az első alkalom, hogy a Disney felszólalt egy törvény ellen, 2019-ben miután Georgia államban bejelentettek egy új, szigorúbb abortusz törvényt a cég felvetette, hogy ebben az esetben nem biztos, hogy ott akarnak forgatni. Nem a Disney az egyetlen cég, amely behódolt a progresszívoknak, ma már nagyítóval kellene keresni az olyan nagyvállalatot, amely ne tartana érzékenyítéseket a dolgozóinak, vagy amely ne hirdetné a sokszínűség fontosságát, és ne próbálna szivárványos terméket a piacra dobni.

A jelenséget Vivek Ramaswamy írja le részletesen „Woke Inc.” című 2021-ben megjelent könyvében. A szerző leírja, hogy

a cégek woke fordulata üzleti megfontolásból történt.

A céges világból érkező Ramaswamy a Hillsdale Egyetemen tartott előadásában elmondta, hogy a 2008-as válságot követően óriási volt a harag az amerikai bankokkal és pénzügyi szektorral szemben. Az író kifejtette, hogy a klasszikus régi baloldal azt hirdette, hogy a „tőkések” a rosszak, és el kellene venni a pénzt a gazdagoktól és újra osztani a szegények között. Azonban az új „woke” baloldal más teóriát hirdet, szerintük nem a szegénység az igazi probléma, nem a gazdasági igazságtalanságot kell megoldani, hanem az igazi probléma a faji igazságtalanság, a férfiuralom és a bigottság.

A szerző szerint a Wall Street azonnal meglátta a lehetőséget, hogy eljátszhatják, hogy nem ők a rossz fiúk, egyszerűen annyit kellett tenniük, hogy átvették a progresszív értékrendet.

Elég volt kitűzni a szivárvány zászlót, hirdetni a sokszínűséget, női és LMBT vezetőket kinevezni, kisebbségi vezetői programokat szervezni, és érzékenyítéseket tartani. A cégek az idők szelére reagálva előre megpróbálták és próbálják elkerülni a vihart azzal, hogy az új baloldallal szövetségre lépve, távol tarják maguktól a klasszikus baloldalt. Ez lehet az oka, hogy a Disney nyíltan próbál kiállni a törvény ellen, ugyanis ezzel akarja jelezni, hogy ők nem a „bigottak” oldalán állnak.

S Ramaswamy rámutat arra, hogy mivel alapvetően a pénz van minden motivációjuk mélyén ez az oka annak is, hogy Kínával szemben nem fogalmaznak meg a cégek ilyen igényeket, hiszen akkor el lennének zárva a piactól.

A tech cégek zsarnoksága — Hogy jutottunk ide és mi a megoldás?

A tech-cégek önkényes viselkedése annak köszönhető, hogy teljesen elmaradt a törvényi szabályozásuk – írja Michael Lind a Tablet hasábjain.

A „nem annyira titkos meleg program”

Amikor még csak a tervezetről szólt a vita a szórakoztatóipari lapokban elkezdtek megjelenni méltatlankodó cikkek arról, hogy a Disney miért nem próbálja megállítani a tervezetet. A Disney azért került központba, mert Floridában különleges státuszt élvez a vállalat. A cég progresszív dolgozói tüntetést szerveztek, és a vezetés végül a nyomás hatására bejelentette, hogy ellenzik a törvényt.

Hogy jelezzék, hogy mennyire fontos nekik a gyerekek érzékenyítése bejelentették, hogy új Pixar mesefilmjükbe a Lightyear-be leszbikus csókot fognak rakni, noha eredetileg ki akarták vágni.

Ezzel próbálták jelezni az LMBTQ szervezetek felé, hogy továbbra is elkötelezettek a progresszív ideológiák mellett.

A vezetés belső megbeszéléseket kezdett tartani az LMBTQ témában, hogy megpróbálják lecsendesíteni saját dolgozóik felháborodását. A Federalist beszámolt róla, hogy Chris Rufo, konzervatív újságíró szivárogtatta ki a felvételeket, amelyekből kiderült, hogy a Disney, vagyis a világ legnépszerűbb gyerektartalom előállítójának producerei aktívan dolgoznak azon, hogy minél több „meleg tartalmuk” legyen.

„A vezetésünk odaát nagyon barátságosan fogadta a nem is olyan titkos meleg programomat” – mondta Latoya Raveneau, a Disney Television Animation egyik vezető producere. „Én, ahol csak tudtam, hozzáadtam a melegséget(queerness)… Senki sem állított meg, és senki sem próbált megállítani.”

Allen March, a Disney produkciós koordinátora pedig a megbeszélésen elmondta, mi szerint csapata elkötelezett a „queer(meleg) történetek felfedezése” mellett, és létrehozott egy „nyomkövetőt”, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elegendő „nemi szempontból nem konformáló karaktert”, „kanonikus transz karaktert” és „kanonikus biszexuális karaktert” hoznak létre. Karey Burke, a Disney General Entertainment elnöke ugyanilyen nyíltan beszélt arról a tervéről, hogy növeljék a „meleg tartalmakat”.

A felvételek óriási felháborodást váltottak ki, és egészen más megvilágításba helyezték a floridai törvényt. Az iskolából törvénnyel kizárhatják a szexuális tartalmakat, ha miközben a szülő a kanapén alszik, a gyereke egy Disney produkción keresztül megkapja ugyanazt, amitől el akarták zárni.

Republikánus politikusok és ortodox rabbik is tiltakoztak a Disney „LMBTQ” programja ellen. Többen bojkottot kezdeményeztek a cég ellen. A Disney ugyanis korábban erősen és szigorúan szabályozta még a nő és a férfi viszonyát is, mivel a különböző szülői csoportok lobbiztak mindenféle szexuális utalás ellen.

Ben Shapiro, konzervatív kommentátor podcast műsorában reagált a felvételekre:

Régen a gyerekek tereit nem itatta át a politika. Mert végülis ki akarna támadást indítani a gyerekek ártatlansága ellen? Ki akarná a szülők és a gyerekek közé helyezni magát azáltal, hogy baloldali ellentmondásos társadalmi értékeket tanít? Ma már nemcsak, hogy ezt akarják, hanem meg is teszik.”

A Disney vezérigazgatója Bob Chapek egy szintén kiszivárogtatott videóban felolvasott egy hivatalos álláspontot, amelyben bocsánatot kért, és ígéretet tett, hogy „jobb szövetségese lesz” az LMBTQ közösségnek.

Christopher F. Rufo ⚔️ on Twitter: „NEW: Disney CEO Bob Chapek grovels, apologizes, and pledges to „be a better ally for the LGBTQ+ community.” He delegated the company’s moral authority to the „LGBTQIA+ Advisory Council” and now those internal activists have taken him as an ideological hostage. pic.twitter.com/efOSOmb47a / Twitter”

NEW: Disney CEO Bob Chapek grovels, apologizes, and pledges to „be a better ally for the LGBTQ+ community.” He delegated the company’s moral authority to the „LGBTQIA+ Advisory Council” and now those internal activists have taken him as an ideological hostage. pic.twitter.com/efOSOmb47a

Az amerikaiak az elmúlt évtizedekben komolyabb ellenállás nélkül engedték, hogy az intézményrendszerükben progresszív, baloldali emberek átvegyék az irányítást. Néhány területen, mint például az abortusz megpróbáltak állami szinten szigorítani, de a kultúrát teljesen kiengedték a kezükből. Azonban tavaly ősszel egy klasszikusan demokrata államban, Virginiában azután tudott győzni egy középvonalas republikánus jelölt, hogy az államban egyre nagyobb volt az ellenállás azzal kapcsolatban, hogy a gyerekeknek a kritikai fajelméletet tanítsák az iskolában.

Ahogy Virginiában úgy most Floridában is a gyerekek jelentették a vörös vonalat.

A demokraták a floridai törvény aláírását követően is folytatták a törvény elleni tiltakozást, a közlekedési miniszter Pete Buttigieg például kijelentette, hogy egyetért azzal, hogy a „törvény gyerekek halálához vezethet”. A demokraták annak ellenére folytatják a negatív kampányt, hogy egy floridai felmérés azt mutatta, hogy a jogszabály szövegével egyetért mind a demokraták mind a republikánus szavazók többsége. A Disney vezérigazgatójának kiszivárgott bocsánatkérése sem arra utal, hogy a cég érezné, hogy potenciális vásárlók tömegeit idegeníthetik el. A törvény sikere és a felvételekre adott felháborodott szülői reakciók pedig azt mutatják, hogy sok amerikai, akik eddig engedték, hogy a társadalom minden területére beszivárogjanak a progresszív ideológiák, ha a gyerekükről van szó nem a közönyt, hanem a harcot fogják választani.

Felvilágosult cégek, hamis igazságok

A cégekre hatalmas nyomás kezd nehezedni, hogy ne támogassanak republikánus politikusokat. Hajdú Tímea publicisztikája.