El akarják pusztítani Izraelt – most vegyi fegyverekhez juthattak

Egy szaúdi újság azt állítja, hogy Irán vegyi fegyverekkel látja el a Hezbollah libanoni terrorcsoportot.

November 20-án a szaúdi Al-Hadath hírportál közzétett egy cikket, amelyben részletesen beszámolt az iráni tervekről, hogy rakétákat szállítsanak – vegyi robbanófejekkel – a libanoni Hezbollahnak.

Az IDF őrnagya Tel Beeri, a Szíriára és Libanonra szakosodott Alma Center kutatási részlegének vezetője szerint azonban a jelentés vegyi fegyverek csempészetével kapcsolatos állításait nem feltétlenül kell készpénznek venni.

„Az Al-Hadath egy szaúdi média, amelynek forrásai megkérdőjelezhetőek. Az is köztudott, hogy a szaúdi hatóságok az Al-Hadath-ot használják fel különböző anyagok terjesztésére, hogy befolyást szerezzenek ezzel”.

„De ettől függetlenül a Hezbollah könnyen összeállíthat olyan rakétákat, amelyekben a mindenki számára elérhető vegyi klórt alkalmaznák.

A Hezbollahnak ehhez nem kellene klórt csempésznie Libanonba Szíriából” – jegyezte meg.

„Nem mustárgázról vagy szarinról beszélünk. A klórt sokszor az iparban is használják” – mondta Beeri.

„Nem kell rakétatudósnak lenni ahhoz, hogy valaki gránátokban vagy rakétákban használja”.

Washington Post: Az izraeli légierő lebombázott három szíriai vegyifegyvergyárat

Izrael állítólag azt követően rendelte el a légicsapásokat, hogy a hírszerzési jelentések szerint Szíria elkezdte újjáépíteni vegyifegyvergyártó-kapacitását.

A szíriai polgárháború során az Iszlám Állam többször vetett be klórgázt, amely ha az emberi testtel érintkezik, égési sérüléseket és bizonyos esetekben fulladást is okozhat. A szíriai hadsereg is a lázadó erők elleni háborúja során, 2018 áprilisában Dúmában és 2018 szeptemberében Idlíbben is klórt helyezett el rakétákban, valamint helikopterekről ledobott hordóbombákban.

„Hogy mire képes a klór, azt a jordániai Akaba kikötőjében idén júniusban bekövetkezett ipari balesetet vizsgálva láthatjuk. Egy klórtartály felrobbant, és másodperceken belül szétterjedt a vegyi anyag, 12 ember meghalt, 250 pedig megsérült” – jegyezte meg Beeri.

„Ez egy egyszerű és kezdetleges taktika, de megvan a lehetősége, hogy kárt okozzon”

– mondta Beeri.

Beeri szerint a Hezbollahnak ehhez nincs szüksége Szíria segítségére, és egyeltalán nem zárható ki, hogy a Hezbollah vegyi fegyvereket alkalmazhat az Izraellel való következő konfliktusa során.

Az őrnagy úgy véli, hogy a legvalószínűbb célpontok az IDF egységei, valamint a határon állomásozó izraeli erők lennének.

Beeri szerint ugyanakkor a terrorszervezet valószínűleg tisztában van azzal, hogy egy ilyen támadás példátlan izraeli megtorlást váltana ki.

„Az IDF-nek a maga részéről számolnia kell egy olyan forgatókönyvvel, amelyben a Hezbollah szorult helyzetében vegyi fegyvereket vethet be, és ez a forgatókönyv indokolttá teszi a felkészülést” – mondta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Katonai technológiát szállított a szír rezsimnek egy francia férfi

A francia hatóságok letartóztattak egy szír-francia kettős állampolgárt azzal a váddal, hogy vegyifegyverekkel kapcsolatos katonai technológiát szállított a szír rezsimnek.