Katonai technológiát szállított a szír rezsimnek egy francia férfi

A francia hatóságok letartóztattak egy szír-francia kettős állampolgárt azzal a váddal, hogy vegyifegyverekkel kapcsolatos katonai technológiát szállított a szíriai rezsimnek – írja a The Jerusalem Post.

Az AFP francia hírügynökség az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva vasárnap számolt be a vegyifegyver-szállítás vádjáról. Az ismeretlen gyanúsított a saját szállítmányozási cégét használta fel az alkatrészek Szíriába szállítására.

„Az ünnepekre visszatért Franciaországba a családjával” – mondta egy forrás. Őrizetbe vették „emberiség elleni bűncselekmények elkövetésére irányuló összeesküvés, emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészesség és háborús bűncselekményekben való bűnrészesség gyanújával” – közölte egy igazságügyi forrás.

Az AFP jelentése szerint a feltételezett bűncselekmények 2011 márciusában kezdődtek, és legalább 2018 januárjáig, de lehet, hogy később is tartottak.

Ez az első alkalom, hogy Franciaországban hivatalos vizsgálat alá vontak valakit a szíriai hadsereg támogatásának gyanújával.

Washington Post: Az izraeli légierő lebombázott három szíriai vegyifegyvergyárat

Izrael állítólag azt követően rendelte el a légicsapásokat, hogy a hírszerzési jelentések szerint Szíria elkezdte újjáépíteni vegyifegyvergyártó-kapacitását.