Khamenei unokahúga: Szakítsatok meg minden kapcsolatot az iráni rezsimmel!

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetőjének unokahúga két nappal letartóztatása után közzétett videójában felszólította a külföldi kormányokat, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a teheráni „véres és gyermekgyilkos” rezsimmel.

Farideh Moradkhani, az ismert jogvédő aktivista nyilatkozatának videója azután terjedt el az interneten, hogy Franciaországban élő testvére, Mahmoud Moradkhani pénteken megosztotta. Mahmoud Moradkhani elmondta, hogy nővérét szerdán tartóztatták le, miután egy idézést követően elment az ügyészségre.

A videóban Farideh Moradkhani elítélte az irániakat ért „egyértelmű és nyilvánvaló elnyomást”, és bírálta a nemzetközi közösség tétlenségét.

„Ez a rezsim nem hűséges egyetlen vallási elvéhez sem, és nem ismer más törvényt vagy szabályt, csak az erőszakot és a hatalmának minden lehetséges módon történő fenntartását”

– mondta a videóban és kijelentette, hogy a rezsim ellen

az elnyomás miatt bevezetett szankciók „nevetségesek” mondván az irániak „egyedül maradtak” a szabadságért folytatott harcukban. Nem volt világos, hogy a videót mikor rögzítették.

Farideh Moradkhani Khamenei ajatollah családjának egyik olyan ágából származik, mely évtizedek óta ellenzékben van az iráni klerikális vezetéssel szemben, korábban már börtönben is volt az országban — írja a The Guardian.

Iránt több mint 10 hete tartó tüntetések rázzák meg, amelyek Mahsa Amini, egy 22 éves kurd nő halála után terjedtek el az országban. Aminit az erkölcsrendészet tartóztatta le mert állítólag nem megfelelően viselte a hidzsábját. Az iráni hatóságok szerint a vizsgálat szerint a nő természetes halállal halt meg egy már meglévő betegség miatt, de a családja azt állítja, hogy megverték.

A klerikális berendezkedés elleni tiltakozások széles körű mozgalommá nőtt és megkérdőjelezi az 1979 óta Iránt uraló teokráciát.

Az iráni igazságszolgáltatás szerint a tüntetések kezdete óta több mint 2000 ember ellen emeltek vádat és több száz embert kivégeztek.

Zsidók lemészárlásáról énekeltek iskolás gyerekek London szívében

A „Hello Commander” című dal az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah tetszését is elnyerte.