A Moszad figyelmezetethette az angol hírszerzést az iráni terrorfenyegetésekről

Az Egyesült Királyság hírszerző szerve, az MI5 a múlt héten közölte, hogy január óta legalább 10 potenciális iráni fenyegetést azonosított brit személyek megölésére vagy elrablására. Izraeli médiaértesülések szerint a terrorcselekményekről szóló információkat az MI5 az izraeli titkosszolgálattól, a Moszaddól kapta.

Izrael volt az, aki leadta a fülest az Egyesült Királyság MI5 belügyi hírszerző ügynökségének a brit állampolgárokat és lakosokat fenyegető iráni terrorfenyegetésekről – jelentette hétfőn a Kan 11.

A jelentés szerint az iráni támadási tervek elsődleges tervezett célpontjai között újságírók is szerepeltek.

November 16-án az MI5 igazgatója, Ken McCallum tábornok az ügynökség londoni központjában tartott évesbeszámolója során kijelentette, hogy „Irán közvetlenül, agresszív hírszerző szolgálatain keresztül fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra”.

Ez a fenyegetés „magában foglalja a rezsim ellenségeinek tekintett brit vagy brit illetőségű személyek elrablására vagy akár megölésére irányuló törekvéseket” – mondta, hozzátéve: „Csak január óta legalább 10 ilyen potenciális fenyegetést tapasztaltunk”. Hazai és nemzetközi partnereinkkel folymatosan dolgozunk azon, hogy megállítsuk ezt a teljesen elfogadhatatlan tevékenységet”.

McCallum folytatta:

„A külügyminiszter éppen a múlt héten tette világossá az iráni rezsimnek, hogy az Egyesült Királyság nem tűri az újságírók vagy bármely, az Egyesült Királyságban élő személy elleni megfélemlítést vagy életveszélyes fenyegetést”.

Szintén hétfőn Aharon Haliva vezérőrnagy, az Izraeli Védelmi Erők Katonai Hírszerzési Igazgatóságának vezetője arra figyelmeztetett, hogy az iráni rezsimre gyakorolt belső és külső nyomás hatására az egyre agresszívabbá válik.

„A nemzetközi közösségnek számolnia kell Irán agresszívabb fellépéseivel a régióban és világszerte”

– mondta.

„Úgy tudjuk, hogy az irániak most azt fontolgatják, hogy kárt okoznak a katari világbajnokságban is, de egyelőre aggódnak a katari válasz miatt”

– mondta Haliva.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban Haliva figyelmeztetett, hogy az Iszlám Köztársaság a katonai célú urándúsítás felé halad.

„A nemzetközi közösség döntése ezzel kapcsolatban nagy drámát eredményez. Izrael az egyetlen állam, amely fellép az iráni agresszióval szemben.”

– mondta.

Haliva szerint Irán kölcsönös lépéseket fog követelni Oroszországtól, cserébe azért a segítségért, amelyet az iszlám köztársaság pilóta nélküli légi járművek, és a hírek szerint rakéták eladása formájában nyújtott Moszkvának. A kölcsönös lépések pénzügyi támogatás, de hírszerzés és fegyverek formájában is történhetnek – mondta. Ugyanakkor Haliva elmondta, nem azonosítottak orosz beavatkozást Izrael szíriai cselekvési szabadságába.

Ómen: Irán egyre több 60 százalékos uránt dúsít

Az akciót válasznak szánja az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének arra a követelésére, hogy Teheránnak nagyobb együttműködést kell tanúsítania.