Irán legalább 10 embert akart elrabolni vagy megölni Angliában

Irán január óta legalább 10, Nagy-Britanniában élő személyt próbált elrabolni vagy megölni – közölte szerdán Ken McCallum, az MI5 biztonsági szolgálat főigazgatója.

„Irán fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra közvetlenül, agresszív hírszerző szolgálatain keresztül. Ez magában foglalja a rezsim ellenségének tekintett brit vagy brit illetőségű személyek elrablására vagy akár megölésére irányuló törekvéseket. Csak január óta legalább tíz ilyen potenciális fenyegetésről tudunk”

– mondta McCallum.

„Hazai és nemzetközi partnereinkkel együtt azon dolgozunk, hogy megállítsuk ezt a teljesen elfogadhatatlan tevékenységet. A külügyminiszter éppen a múlt héten tette világossá az iráni rezsimnek, hogy az Egyesült Királyság nem tűri az országban élő újságírók vagy bármely más személy megfélemlítését vagy életére irányuló fenyegetést.”

McCallum hozzátette, hogy az Iránon végigsöprő, folyamatban lévő tüntetések „mélyreható változásokat” jelezhetnek, de hozzátette, hogy a pálya még „bizonytalan”.

„Egyelőre azt látjuk, hogy a rezsim erőszakhoz folyamodik, hogy elhallgattassa az ország vezetését kritizálókat, Irán pedig a proxyjaival együtt továbbra is mélységesen destabilizáló szereplő marad a térségben és azon túl is és támogatást nyújt Oroszországnak, többek között az Ukrajnában szenvedést okozó drónok szállításával”

– mondta az MI5 vezetője.

A brit média az elmúlt hetekben arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban több száz újságírót és politikai aktivistát figyelmeztetett a rendőrség, hogy Irán célpontjává válhatnak az iszlám köztársasággal szembeni ellenállásuk miatt.

Vasárnap Potkin Azarmehr, Londonban élő iráni újságíró a The Sunday Timesnak azt mondta, hogy azt mondták neki, hogy Irán „megváltoztatta a működési módját”, és bűnözőket bérel fel a tengerentúlon, hogy támadásokat hajtsanak végre.

„Ezek nem feltétlenül kiképzett ügynökök, hivatásos bérgyilkosokat fizethetnek a merényletek végrehajtásáért” – mondta Azarmehr.

„Állítólag a módszerek ez olyan egyszerűek lehetnek, hogy példáuk egy metróállomáson állsz, és valaki a vonat elé lök. Vagy lehet egy megrendezett közúti incidens. Ezek az emberek az iráni állam által fizetettek lehetnek.”

A múlt héten a Telegraph arról számolt be, hogy egy iráni bérgyilkos osztag működik Londonban, és két brit újságíró meggyilkolására vetették be őket, akik egy perzsa nyelvű televíziós csatornának dolgoztak.

A múlt héten Esmail Khatib iráni hírszerzési miniszter fenyegetést intézett az Egyesült Királysághoz, azt állítva, hogy az ország „propagandát” folytat, és táplálja az Iránban Mahsa Amini iráni „erkölcsrendőrség” általi meggyilkolása óta zajló tüntetéseket.

Khatib arra panaszkodott, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Izrael és Szaúd-Arábia „a legnagyobb „befolyásolási műveletet” hajtotta végre azért, hogy az adott országot destabilizálják és hibrid hadviseléssel nyugtalanságot keltsenek benne”.

„Angliával ellentétben mi soha nem fogjuk támogatni a terrorcselekményeket és a bizonytalanság megteremtését más országokban” – mondta Khatib. „Ugyanakkor nekünk sem kötelességünk megakadályozni a bizonytalanságot ezekben az országokban. Ezért Anglia meg fog fizetni azokért az intézkedésekért, amelyekkel megpróbálta bizonytalanná tenni Iránt”.

Irán arra tanítgatja Oroszországot, hogyan játssza ki az olajszankciókat

A Nyugat képtelen volt megakadályozni, hogy Teherán a szankciók ellenére eladta az olaját. Egyes elemzők szerint könnyen lehet, Putyin is hasonlóan sikeres lesz.