Ómen: Irán egyre több 60 százalékos uránt dúsít

Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságúvá dúsítását földalatti, fordowi nukleáris telephelyén – jelentette kedden az állami média, amely az akciót válasznak szánja az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének arra a követelésére, hogy Teheránnak nagyobb együttműködést kell tanúsítania.

Irán már máshol is dúsít 60%-os tisztaságú uránt, ami jóval a fegyverminőségű anyaghoz szükséges nagyjából 90%-os tisztaság alatt van, de meghaladja a 20%-ot, amelyet a nagyhatalmakkal kötött, a dúsítás 3,67%-os korlátozásáról szóló 2015-ös megállapodás előtt termelt.

„Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) küldött levelében arról tájékoztatta az ügynökséget, hogy megkezdte az urán 60%-os tisztaságú dúsítását a fordowi telephelyen”

– jelentette a félhivatalos ISNA hírügynökség, hozzátéve, hogy ez „határozott válasz” az ügynökség legutóbbi határozatára.

A NAÜ 35 országot tömörítő kormányzótanácsa csütörtökön határozatot fogadott el, amelyben felszólította Iránt, hogy sürgősen működjön együtt az ügynökségnek a három be nem jelentett telephelyen talált uránnyomokkal kapcsolatos vizsgálatában – közölték a zárt ajtók mögött zajló szavazáson részt vevő diplomaták.

A félhivatalos Fars hírügynökség szerint

Teherán emellett megkezdte „az első generációs (IR-1) centrifugák korszerű IR-6-osokra való cseréjét”

Fordowban, egy hegyek közé temetett telephelyen.

Az Irán és hat világhatalom közötti 2015-ös nukleáris egyezmény értelmében Irán csak az első generációs IR-1-es centrifugákat használhatja, de mivel a megállapodás felbomlott, miután Donald Trump akkori elnök 2018-ban felmondta azt, Teherán a hatékonyabb, korszerűbb centrifugák tömegét telepítette, például az IR-2m, IR-4 és IR-6 típusúakat.

A NAÜ szerint az iráni atomprogram „igen ambiciózus”, és „nagyon gyors”

A 2015-ös atomalku feltámasztására irányuló tárgyalások megrekedtek, sok idő ment kárba, ezalatt Irán komolyan haladt előre atomprogramjában.

Júniusban a Reuters arról számolt be, hogy Teherán tovább fokozza urándúsítását, és a Fordow-i telephelyen olyan IR-6-os centrifugákat készül telepíteni, amelyek könnyen tudnak váltani a dúsítási szintek között.

Az iráni SNN televíziós hálózat szerint Teherán megkezdte a fejlett centrifugák tömeges telepítését a natanzi és a fordowi nukleáris telephelyeken, hozzátéve, hogy ez „határozott válasz” a NAÜ legutóbbi határozatára.

„Irán megkezdte a gáz befecskendezését az IR-2m és IR-4 fejlett centrifugák két csoportjába a föld alatti natanzi telephelyen”

– jelentette az SNN.

A NAÜ határozata idén már a második, amely Iránt veszi célba a vizsgálat miatt, amely a 2015-ös iráni atomalku felújításáról szóló tárgyalások akadályává vált, mivel Irán a vizsgálat befejezését követeli.

Az iráni külügyminisztérium hétfőn „politikai indíttatásúnak” minősítette a határozatot.

A Teherán és Joe Biden amerikai elnök kormánya közötti közvetett tárgyalások a 2015-ös megállapodás felélesztéséről szeptember óta patthelyzetben vannak, mindkét fél nagyobb rugalmasságot követel.

Megérkezett a figyelmeztetés: Irán öles léptekkel halad az atombomba felé

Szakértők szerint mintegy 50 kilogramm, 90 százalékosra dúsított urán elegendő az atombomba előállításához.