A NAÜ szerint az iráni atomprogram „igen ambiciózus”, és „nagyon gyors”

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője kedden kijelentette, hogy Irán részéről a „szép szavak” nem elegendőek és reméli, hogy Teherán kész átláthatóságot tanúsítani nukleáris programjával kapcsolatban, amely „nagyon, nagyon gyorsan halad előre”.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője akkor szólalt meg, amikor arról kérdezték, hogy a NAÜ-nek milyen szerepe lesz Iránnak a világhatalmakkal kötött 2015-ös nukleáris megállapodás esetleges újjáélesztésének ellenőrzésében, amelynek értelmében Irán gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe korlátozta atomprogramját.

Iránnak és az Egyesült Államoknak eddig nem sikerült újjáéleszteni a Trump elnöksége alatt felmondásra került megállapodást, ám Grossi szerint Iránnak hozzáférést kell biztosítania a NAÜ ellenőreinek „urándúsítási programjának méretéhez mérten”, ha az ügynökség hitelesen biztosítani akarja, hogy a program békés célú.

„Amikor a nukleáris ügyekről van szó, a szép szavak nem elégségesek. Amit tenniük kell, az az átláthatóság és együttműködés biztosítása. Mi készen állunk, remélem, hogy ők is készen állnak”

– mondta Grossi az ENSZ-ben újságíróknak.

„Nagyon ambiciózus nukleáris programjuk van, amelyet megfelelő módon kell ellenőrizni. A program nagyon-nagyon gyorsan halad előre, és nemcsak előre, hanem oldalazva is, mert egyre nagyobb az ambíciója és a kapacitása”

emlékeztet Grossi szavaira a ynet.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban mondta fel az atomalkut, visszaállítva az iráni olajexportot megszorító kemény amerikai szankciókat, ám arra késztetve Teheránt, hogy körülbelül egy évvel később megkezdje a megállapodásban foglalt nukleáris korlátozások feladásának folyamatát. Hétfőn az iráni atomenergia-szervezet vezetője azt mondta, hogy Iránnak megvan ugyan a technológiai képessége atombomba előállítására, de nem áll szándékában ilyet fejleszteni.

Irán már most is 60%-os hasadóanyag-tisztaságú uránt dúsít, ami jóval meghaladja a 2015-ös megállapodásban meghatározott 3,67%-os felső határt. A 90%-ra dúsított urán alkalmas atombomba előállítására.

Iránban bahái híveket tartóztattak le, amiért állítólag Izraelnek kémkedtek

Az iráni síita hatalom az iszlám eretnek kinövésének tekinti a bahái hitet, sőt izraeli „kémnek” tekinti őket, mert közösség központja az izraeli Haifában van.