Iránban bahái híveket tartóztattak le, amiért állítólag Izraelnek kémkedtek

Iránban letartóztatták a bahái vallási közösség több tagját Izrael számára végzett kémkedés gyanújával – közölte hétfőn az iráni hírszerzésre hivatkozva az IRIB állami televízió.

A csoport a gyanú szerint egy „cionista szervezetnek” dolgozott, és Izrael megbízásából bizalmas információkat gyűjtött, továbbított. Ezenfelül óvodákban és iskolákban hittérítő tevékenységet végzett.

Az hatóságok kezére került gyanúsítottakról kevés egyéb információt tettek közzé, de feltehetően iráni állampolgárokról van szó.

A bahái vallás Isten, a vallások és a kultúrák sokszínűségének egységét hirdeti. A közösséget a XIX. században alapították Iránban. Az iráni síita hatalom az iszlám eretnek kinövésének tekinti hitüket, sőt izraeli „kémnek” tekinti őket, mert a bahái közösség központja az izraeli Haifában van.

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah 2013-ban fatvában (vallásjogi határozatban) intette az irániakat, hogy tartsák magukat távol a betiltott bahái közösség tagjaitól.

A hetekben egy belga és egy svéd állampolgárt is őrizetbe vettek az iráni hatóságok Izrael javára végzett kémtevékenység vádjával.

Az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat már több tucat kettős állampolgárt és külföldit vett őrizetbe az utóbbi években többnyire kémkedés és egyéb, nemzetbiztonsággal kapcsolatos vádakkal. Jogvédők feltételezik, hogy az iszlám köztársaság így akar engedményeket kicsikarni más államoktól. Teherán ugyanakkor tagadja, hogy politikai célokból venne őrizetbe embereket.

Egy gépfegyveres férfit tartóztattak le egy iráni aktivista háza előtt

Egy töltött AK-47-essel felfegyverkezett férfit tartóztattak le csütörtökön az iráni disszidens újságíró, Maszih Alinezsád brooklyni otthona előtt.