Egy gépfegyveres férfit tartóztattak le egy iráni aktivista háza előtt

Egy töltött AK-47-essel felfegyverkezett férfit tartóztattak le csütörtökön az iráni disszidens újságíró, Maszih Alinezsád brooklyni otthona előtt – számolt be a New York Post. 

A 23 éves Khalid Mehdiyevnél támadófegyvert, egy nagy kapacitású tárat és több mint 1000 dollár értékű készpénzt találtak, amikor letartóztatták, miután két napig leselkedett – áll egy szövetségi vádiratban.

Az irat nem hoz kifejezett kapcsolatot Mehdiyev és Alinezsád között, de azt állítja, hogy a vádlott egy meg nem nevezett brooklyni „lakóhelyre” összpontosított.

A bűnüldöző szervek szerdán és csütörtökön több órán keresztül figyelték meg Mehdiyevet, amint egy Illinois-i rendszámú szürke Subaru Forester terepjáróban ült. A szövetségiek szerint ételt rendelt az autójához, és benézett az ablakokon, valamint megpróbálta kinyitni a lakóház bejárati ajtaját, amely előtt parkolt – áll a vádiratban.

A New York-i rendőrök csütörtökön megállították Mehdiyevet, miután áthajtott egy stoptáblán. A rendőrök megállapították, hogy jogosítvány nélkül vezetett, és letartóztatták.

A rendőrök később átkutatták a járművét, és megtalálták a megtöltött AK-47-est több tárral, további lőszereket és egy bőröndnyi készpénzt. Két különböző rendszámot is találtak csomagtartóban.

Mehdiyev elmondta a rendőrségnek, hogy eddig Yonkersben lakott, de ott túl magas volt a lakbér, és új lakást keresett Brooklyn környékén. Elmondása szerint megpróbálta kinyitni a lakóház bejárati ajtaját, hogy bekopoghasson egy belső ajtón, és megkérdezhesse, hogy ki tud-e bérelni egy szobát.

Kezdetben azt mondta a rendőröknek, hogy kölcsönkérte az autót, és nem tudott semmit a fegyverről, és azt mondta, hogy a bőrönd nem az övé.

Később bevallotta, hogy a fegyver az övé, és azért járt Brooklynban, „mert keresett valakit” – áll a vádiratban.

Korábban az amerikai hatóságok lelepleztek tervet, hogy az irániak arra készültek, hogy az újságírót elrabolják és Venezuelán keresztül visszacsempészik Iránba, hogy elhallgattassák az iszlám köztársaságban elkövetett emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos kritikáját.

Akkor négy iráni ügynököt tartóztattak le szövetségi ügynökök.

Az Alinezsád elrablásának terve az Egyesült Államokban állítólag magában foglalta magánnyomozók felbérlését, hogy több napos megfigyelést végezzenek, amelynek során őt és háztartásának tagjait lefényképezték és videóra vették brooklyni otthonában és annak környékén.

Kendőbe burkolt női jogok

A nyugati feminista mozgalmak jó része, ahelyett, hogy kiállna a közel-keleti nők jogai mellett, indirekt módon támogatja a politikai iszlámot. Hajdú Tímea írása.